”Yrittäjähallituksen” karu saldo: lähes tuhat yritystä jäi perustamatta

Tiedote julkaistu 5. helmikuuta 2016

Viime vuonna Suomessa perustettiin 930 yritystä vähemmän kuin vuonna 2014, koska Sipilän hallitus käytännössä lopetti starttirahat uusille yrittäjille.

”Se, että starttirahat loppuivat joillakin alueilla jo toukokuussa, oli takaisku useille yrittäjiksi aikoneille”, sanoi Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toiminnanjohtaja Jari Jokilampi tiedotteessaan torstaina.

Pääministerin kotikentällä Oulussa uusien yritysten määrä romahti alle puoleen edellisvuotisesta. Vuonna 2014 starttirahalla käynnistyi 582 yritystä, viime vuonna vain 265 eli 56 prosenttia vähemmän.

”Yrittäjämyönteiseksi mainostettu hallitus on heikentänyt yrittäjyyttä Suomessa”, toteaa kansanedustaja Timo Harakka, joka oli laatimassa SDP:n vaihtoehtobudjettiin 140 miljoonan euron yrittäjäpakettia.

Uudellemaalle olisi voinut syntyä 2000 yritystä enemmän

Kasvavan työttömyyden myötä starttirahojen kysyntä kasvoi Uudellamaalla yli puolella edelliseen vuoteen verrattuna. Jos kesän jälkeen olisi voitu auttaa aloittavia yrittäjiä samaan tahtiin kuin alkuvuonna, 4500 ihmistä olisi työllistynyt omaan yritykseen. Vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla starttirahoja myönnettiin 2200, jälkipuoliskolla vain 350.

Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan työttömiä on Suomessa tänä vuonna 370 000, joka on vuosisadan ennätysluku. Pitkäaikaistyöttömiä on peräti 130 000. Työttömyys lähentelee valtakunnallisesti 10 prosentin rajaa, mutta hallitus aikoo leikata työllisyysmäärärahoja 50 miljoonaa euroa.

Suurista lupauksista suuri pettymys

Timo Harakka on tavannut paljon pienyrittäjiä, jotka ovat pettyneet hallitukseen.

”Elinkeinoelämän keskusliitto edustaa suuria yrityksiä, joiden asiaa hallituskin ajaa. Pk-yrittäjät kertovat, että hallituksen suuret lupaukset ovat aiheuttaneet vielä suuremman pettymyksen.”