Videoväärennysten levittäminen rangaistavaksi

Lakialoitteeni 5/2024 lähetettiin lakivaliokuntaan 14.3.2024

Netissä kiertää video, jossa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky ehdottaa kansalleen antautumista viholliselle – törkeä ja karkea väärennös. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, samoin kuin Putin ja Trump, ovat joutuneet väärennösten uhriksi. On vain ajan kysymys, milloin Suomen päättäjistä levitetään aidon tuntuista ja uskottavaa digitaalista disinformaatiota, joka herättää sekasortoa ja salaliittoteorioita, eikä vahinkoa voida kokonaan korjata mitenkään.

Tekoälyteknologia kehittyy valtavin harppauksin, ja syväväärennökset eli deepfakes samoin. Niitä on kohta mahdoton erottaa aidon tiedon välityksestä, mikä murentaa demokratian ja kansalaisyhteiskunnan perustaa. Emme voi neuvotella ja päättää yhteisistä asioista, jos emme voi olla yhtä mieltä siitä, mikä on totta – ja vielä pahempaa, jos emme voi tietää, mikä on totta.

Suojelupoliisin edellinen päällikkö Antti Pelttari varoitti Venäjän raa’an hyökkäyksen jälkeen, että syväväärennökset voivat yleistyä Suomessakin. Motiivit ovat monet – kuten kyberhyökkäyksissä, rikollinen voi olla yksittäinen henkilö, voittoa tavoitteleva taho, digiterroristien ryhmä tai valtiollinen toimija.

Ja keinot ovat jo kaikkien ulottuvilla. Kuka tahansa voi jo nyt käyttää ”multimodaalisia ”suurdata-aineistoja. Sosiaalisessa mediassa mellastaa jo sadoin miljoonin botteja, jotka saadessaan tekoälyn tehovoimaa ja tuhovoimaa vaikuttavat aidoilta henkilöiltä, mutta todellisuudessa manipuloivat käyttäjäänsä ja levittävät disinformaatiota.

ChatGPT -tekoälymallin tuottanut Open AI -yhtiö esitteli viime kuussa palvelun nimeltä Sora, joka tekee tekstistä videota. Se tulee yleisön saataville vielä tänä vuonna. Jo pelkkä esittelymateriaali on henkeä salpaavaa: nuori mies lukee kirjaa pilven reunalla, mammutit juoksevat arolla, saukko surffaa trooppisilla vesillä. Jossain vaiheessa hakkerit syöttävät malleihin materiaalit aidoista ihmisistä, ja se on sitten menoa.

TÄMÄ TEKOÄLYN UHKAKUVA on todennäköisempi ja ajankohtaisempi kuin tieteiselokuvista tutut katastrofit joissa korkeampi tietoisuus ottaa vallan meiltä ihmisiltä. Yhteiskuntamme perusteet ovat uhattuna tässä ja nyt.

Presidentti Niinistön neuvonantaja Hiski Haukkala summaa kaukonäköisesti tilannetta kirjassaan Suuren pelin paluu: ”On mahdollista, jopa todennäköistä, että jo lähitulevaisuudessa mediatilamme tulee saturoitumaan pääsääntöisesti harhauttamaan tarkoitetulla aineistolla. Samalla ajatus rationaalisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta tulee yhä mahdottomammaksi.”

Datakapitalismi kriisien maailmassa -kirjassani esitän, että demokratiaa uhkaa tekoälyllä hajotettu todellisuus – joko niin, että toden ja epätoden raja katoaa, tai niin että asiakkaille tarjotaan personoitu todellisuus eli kaikki data todistaa sitä mihin asiakas uskoo ja muu on suljettu tekoälymallista pois.

Elämysmaailmamme on jo nyt täynnä kuvavirtaa, joka ei ole aitoa ja autenttista. Digitaalisten työkalujen ansiosta some on täynnä hauskoja videoita, joissa presidenttiehdokkaat pelaavat Minecraftia ja tanssivat hittibiisejä, jotka on laulettu Sauli Niinistön äänellä. Tämän harmittoman viihteen lisäksi tekoäly pystyy toteuttamaan laajoja huijauksia ja aiheuttamaan aitoa vahinkoa.

Suurin vahinko tapahtuu silloinkin, kun tekoälyvideot voidaankin osoittaa huijaukseksi. Tietoisuus deepfake -mahdollisuudesta johtaa siihen, että ihmiset alkavat epäillä myös aitoja tallenteita ja todellisia sanomia. Kun kaikkea voi väittää väärennetyksi, voidaan horjuttaa entisestään yhteisen todellisuutemme perustaa, tiedonvälitystä ja demokratian mahdollisuutta.

VOIMMEKO TEHDÄ JOTAKIN? Voimmeko yrittää pelastaa demokratiaa? Emme ainakaan saa jäädä seuraamaan sivusta, kun yhteiselon edellytykset sortuvat, kun vainoharha muuttuu väkivallaksi.

EU:ssa on tehty säädöksiä, jotka lisäävät alustojen vastuuta sisällöstä, jota niillä esitetään. Se on välttämätöntä, mutta ei riitä. Käytin äsken sanaa rikollinen, kun kuvasin väärennösten tuottajia. Laajan yleisön tarkoituksellinen erehdyttäminen on tehtävä rangaistavaksi, ja siksi tein lakialoitteen rikoslain 38 luvun muuttamiseksi.

Tähän demokratiaa horjuttavaan kehitykseen voidaan vastata lisäämällä nykyiseen lainsäädäntöön identiteettivarkauden törkeä tekomuoto. Nykyinen 9 a -pykälä pyrkii suojelemaan yksittäistä kansalaista, jonka on tehtävä rikosilmoitus. Kyseessä on yleensä taloudellisesta huijauksesta tai yksilöön kohdistuvasta vakavasta kiusaamisesta.

Kun sen sijaan manipuloidaan laajempaa yleisöä esimerkiksi vaalien alla, kyseessä on vakava hyökkäys koko yhteiskuntaa vastaan, joten teon on oltava yleisen syytteen alainen ja sanktion on oltava tuntuva.

Törkeässä identiteettivarkaudessa pyritään erehdyttämään laajaa tai ennalta rajoittamatonta henkilöjoukkoa tavalla, joka on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Rangaistus olisi sakkoja tai enintään kolmen vuoden vankeusrangaistus. Ja siis yleisen syyteoikeuden alainen.

Jätän aloitteen lakivaliokunnan viisaaseen harkintaan. Rohkenen uskoa jopa, että tässä tapauksessa voisimme ylittää hallitus-oppositio -rajan ja asettua yhdessä puolustamaan parlamentarismia, demokratiaa ja tiedonvälitystä, sekä ottaa lainsäädännössä huomioon kehittyvän teknologian. Väärennösten kriminalisointi on välttämätön tehtävä, ja toivoisin, että teemme sen yhdessä.