Vastuullisesti valoisampaan tulevaisuuteen

Puhe Uudenmaan piirikokouksessa ja Helsingin piirikokouksessa 12.11.

Toissapäivänä kävelin Helsingin keskustassa hallituksen istunnosta ministeriöön päin. Kohtasin kadulla tuntemattoman naisen katseen. Hän näytti peukkua, hymyili ja huusi: ”Tsemppiä”. Tuntui kivalta.

Eikä ollut ensimmäinen kerta. Puoluebarometrin 20 vuoden mittaushistoriassa Sanna Marinin hallitus on saanut kuusi kovinta suosiolukemaa, ja ainoana joka kerta suomalasiten enemmistö on pitänyt hallituksen toimintaa hyvänä. SDP on entistä useammalle myönteinen vaihtoehto.

Jos on joskus vaikeaa, niin muista tämä: meistä sosialidemokraateista tykätään. Me olemme johtaneet hyvin Suomea vaikeina vuosina. Nyt meidän on annettava vastarakkautta kansalaisille, jotta johdamme Suomen myös kohti parempia aikoja, kun kevät koittaa.  Hyvät toverit –

Meillä on Suomi turvattavana.

Meillä on tulevaisuus tehtävänä.

Meillä on vaalit voitettavana.

Siinä kolme teemaa piirikokoukselle. Nyt olen siirtymässä Uudeltamaalta Helsingin vaalipiiriin. Samalla, kun jännitän tulevaa, kiitän lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet mukanani kohta kahdeksan vuoden matkalla. Se on ollut unohtumaton.

Ensin kokosimme voimia oppositiossa, teimme porukalla Antti Rinteen johdolla vahvan ja vakuuttavan ohjelmatyön, jonka nojalla saimme äänestäjien luottamuksen johtaa Suomea tälle vuosikymmenelle ja tulevaisuuteen.

Antti täytti äskettäin 60 vuotta ja on tietysti saavuttanut elämässään paljon. Kaikkein korkeimmalle hän itsekin arvostaa nykyisen hallituksen ohjelman, joka on valtavan hieno sosialidemokraattinen tulevaisuuslinjaus. Meidän kunnia-asiamme on ollut panna sitä täytäntöön – käynnistää oppivelvollisuuden laajennus, työllisyystoimien uudistukset, vastuullinen ilmastonsuojelu, pysyvä perusväylänpidon tasokorotus, ja tosiaan, sote-uudistus.

Olemme suojelleet suomalaisten terveyttä, taloutta ja työllisyyttä

Kuten tiedämme, hallituskaudesta on tullut Suomen selviytymistaistelu – ensin murhaavasta kulkutaudista, sitten naapurimaan raakalaismaisesta sotaseikkailusta. Tässä kaksoiskriisissä pääministeri Sanna Marin on osoittanut lujaa johtajuutta, jota suomalaiset arvostavat. Olemme suojelleet suomalaisten terveyttä, taloutta ja työllisyyttä maailman kärkimaiden joukossa.

Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan johti siihen, että Suomi ja Ruotsi päättivät aikailematta ja ainutlaatuisessa yhteistyössä hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Tämä oli mahdollista vain kahden sosialidemokraattisen pääministerin määrätietoisella, yhteisellä johtajuudella.

Meillä on Suomi turvattavana.

Käymme erittäin mielellämme pääministerivaaleihin.

Meillä on pääministeri, jonka johtajuutta arvostetaan ja ihaillaan myös maamme rajojen ulkopuolella. Sosialidemokraateilla on näyttö, miten luodaan näkemys kestävästä tulevaisuudesta, miten toteutetaan merkittävät uudistukset keskellä poikkeusaikoja, miten johdetaan edestä ja kansakuntaa yhdistäen. Käymme erittäin mielellämme pääministerivaaleihin Sanna Marinin johdolla. Antaa tulla vaan!

Politiikan uskottavuus on aina koetuksella. Siksi on tärkeää muistuttaa, että SDP on saavuttanut ne tavoitteet, jotka neljä vuotta sitten asetimme.

Sote- ja oppivelvollisuusuudistusten lisäksi... alensimme sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja, toteutimme sitovan hoitajamitoituksen ja perhevapaauudistuksen, purimme epäoikeudenmukaisen aktiivimallin, lisäsimme työllisyyspalvelujen rahoitusta ja henkilömäärää, paransimme työelämän pelisääntöjä, lisäsimme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sekä yliopistojen rahoitusta nyt ja tulevaisuudessa, alensimme varhaiskasvatusmaksuja ja laajensimme esiopetusta, panostimme perusopetuksen laatuun ja ammatilliseen opetukseen, käynnistimme harrastamisen Suomen mallin, lisäsimme korkeakoulujen aloituspaikkoja, alensimme pieni- ja keskituloisten verotusta ja korotimme perusturvaa ja pienimpiä eläkkeitä, paransimme yksin- ja pienyrittäjien asemaa, tiivistimme veropohjaa, lisäsimme poliiseja, korjasimme taksisääntelyä, tuimme joukkoliikennettä ennätysmäärillä ja helpotimme korkean polttoaineen hinnan vaikutuksia sekä saimme liikenteen sähköistymisen vauhtiin…

Samalla kuin torjuimme tautia ja sotaa.

Olemme lujittaneet kotimaisten ja ulkomaisten investoijien luottamusta Suomeen .

Näitä saavutuksia on syytä esitellä ja muistuttaa ihmisiä, että velkaa on otettu suomalaisten suojelemiseksi erityisessä vaaratilanteessa. Vältyimme konkursseilta, massatyöttömyyden sijasta me olemme Tuula Haataisen johdolla saavuttaneet ennätyskorkean työllisyyden. Talouden pohja on kunnossa, ja kaikki puolueet ovat sitoutuneet satsaamaan miljarditasolla osaamiseen, tutkimukseen ja uuden luomiseen.

Suomeen tehdään miljardiluokan investointeja, vaikka sijaintimme on entistäkin epäedullisempi. Olemme vahvistaneet luottamustaloutta, suomalaisten keskinäistä yhteenkuuluvuutta ja myös ulkomaailman uskoa Suomen tulevaisuuteen.

Samalla, kun torjuimme tautia ja sotaa, osoitimme Suomelle myös tienviitat tulevaisuuteen. Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistelimme kolme strategista ohjelmaa koko vuosikymmenelle.

Vaaliohjelmassamme lupasimme 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman Ruotsin malliin. Koko eduskunta on sitoutunut yhdessä neuvoteltuun Liikenne 12 -ohjelmaan, joka järkiperäistää teiden ja raiteiden rahoituksen. Kun osamme ennakoida ja rytmittää hankkeita hyvin, olemme saaneet ennätysmäärän EU-tukea Suomeen, viime vuodeltakin yli 100 miljoonaa.

Toinen vuosikymmenen strategia on Fossiilittoman liikenteen tiekartta, jota noudattamalla saamme puolitettua liikenteen päästöt vuoteen 2030, ja jolla Suomi on myös EU:n edelläkävijä. Ilmastoteollisuus, sähköautojen ja akkujen tuotanto, päästöttömät laivamoottorit, sähköpolttoaineet ja energiaa säästävät ratkaisut tuovat Suomelle koko ajan enemmän vientituloja ja hyviä teollisuuden työpaikkoja.

Kolmas pitkän ajan viitoitus on Digikompassi, joka määrittää Suomen digi- ja datatalouden tavoitteet koko vuosikymmenelle. Kun EU:ssa jokainen jäsenmaa tekee oman ohjelman, me olemme tehneet sen ensimmäisenä – ja tälläkin kertaa muut kopioivat Suomen periaatteita, prioriteetteja ja arvomaailmaa. Olemme nousseet jälleen kärkeen Desi-indeksissä, jossa vertaillaan EU-maiden digiosaamista. Ja siellä aiomme pysyä.

Meillä on siis näyttöä siitä, että SDP on Suomen johtava tulevaisuuspuolue. Me emme haikaile 50-luvun mustavalkoiseen maailmaan, jossa isännät olivat isäntiä ja rengit renkejä – perussuomalaisten pessimismillä Suomeen ei olisi saatu euroakaan investointeja, eikä yhtään uutta työpaikkaa. Me emme usko hyvätuloisten veronalennuksiin ja pienituloisten tulonleikkauksiin. Kokoomus murentaisi molemmista päistä hyvinvointiyhteiskuntaa, joka takaa jokaiselle lapselle perheen varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta mahdollisuuden mennä eteenpäin elämässä niin pitkälle kuin haluaa. Kokoomuksen kannattaisi muistaa, että amerikkalainen unelma toteutuu Suomessa.

Meillä on näyttöä.

Osa hallituspuolueista käyttäytyy kuin tauti ja sota olisivat ohitse.

Mutta Winston Churchill hävisi vaalit vuonna 1945. Sankari sodassa, jäi kakkoseksi rauhassa. Näin ei saa käydä meille.

Miksi Churchillille kävi niin? Ihmisillä on lyhyt muisti. Nytkin osa hallituspuolueista käyttäytyy kuin tauti ja sota olisivat ohitse, kuin nyt olisi varaa horjuttaa hallitusta ja koko Suomea. Sitä me emme salli.

Jotta voitamme myös rauhan, menneistä saavutuksista pitää muistuttaa. Pitää muistuttaa, että me täytämme lupauksemme. Pitää muistuttaa, että me emme pakota, vaan johdamme neuvottelemalla, yhteistyöllä, sovinnolla ja kaikkia kunnioittaen. Toiminnan tapa on yhtä tärkeä kuin aikaansaannokset. Me kunnioitamme jokaista suomalaista, niitäkin, jotka ajattelevat eri tavalla.

Mutta se ei riitä. Meidän on osoitettava tie tulevaisuuteen. Jokaisen meistä ehdokkaista on mietittävä, miten me ihmisiä kohdatessamme maalaamme sen hiukan paremman maailman, jossa olemme neljän vuoden päästä, kuten olemme reilummassa Suomessa nyt kuin olimme neljä vuotta sitten.

Uusi hallitus ratkaisee, jatkuuko ilmastonsuojelu tulevien sukupolvien hyväksi vai ei. Ruotsin uusi oikeisto- ja äärioikeistohallitus on peruuttanut demarihallituksen vastuullisia ilmastotoimia. SDP:n ilmastolinja on sosiaalisesti oikeudenmukainen ja perustuu harkintaan, tieteeseen ja yhteisymmärrykseen. Toinen tärkeä teema on hoito – on korostettava, että hoitajamitoitus ja hoitotakuu on vasta alkua: nyt on tärkeää panna tavoitteet toimeen, saada parempaa hoitoa riittävällä henkilökunnalla. Kolmas teema on toimeentulo, jonka parantamisessa Marinin ykköshallitus pääsi vauhtiin ja Marinin kakkoshallitus parantaa vauhtia – ja tehdä selkeä ero oikeistoon: meille pienituloisten toimeentulo, niin työntekijöiden kuin eläkeläisten, on ykkösasia.

Mutta. Lisärahan lupaaminen ei riitä. Jokainen ehdokas jokaisesta puolueesta osaa luvata lisää rahaa eläkeläisille, opiskelijoille, työttömille ja yrittäjille. Jokainen osaa luvata parempia etuja.

Kun olemme torjuneet tautia ja sotaa, olemme kasvattaneet julkista velkaa. Suomalaiset ovat huolissaan velan kasvusta. Meidän on muistutettava, että kulu ja investointi ovat päinvastaisia asioita. Kulu on menetettyä rahaa. Investointi tuottaa rahaa tulevaisuudessa. Oppivelvollisuuden laajentaminen on investointi, eikä kulu. Jopa korona-ajan yritystuet ovat mahdollistaneet yksityisiä investointeja kriisistä selviytymisen jälkeen.

Ei ole huutokaupan aika.

Kilpailijamme luottavat kansalaisten lyhyeen muistiin, koettavat lyhentää muistia, jotta jäisi huomaamatta kuinka Marinin hallitus on suojellut terveyttä, taloutta ja työllisyyttä sekä ennen kaikkea turvallisuutta – puolustusvoimiin tekemäämme miljardilisäystä kannattivat kaikki. Nyt meidän on kuitenkin johdatettava Suomea vastuullisesti kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Nyt ei ole huutokaupan aika.

Me emme saa tässä tilanteessa lähteä kilpailemaan hallituskumppaneiden kanssa siitä, kuka vaatii eniten rahaa maatalouteen, ympäristönsuojeluun tai muihin tarpeisiin. Joku lupaa miljardin, toinen panee paremmaksi kahdella miljardilla. Väinö Tanner sanoi, että kommunistien kanssa ei pidä lähteä huutokauppaan, siinä häviää aina. Sama pätee sata vuotta myöhemmin kaikkiin puolueisiin.

Juuri nyt, kun haasteena on samanaikainen inflaatio ja talouskasvun hidastuminen, on tehtävä harkittuja kasvuhakuisia investointeja. Raha alkaa taas olla kallista, ja sen käyttö on perusteltava kohde kohteelta, euro eurolta.

Julkiset tulot ovat yhtä tärkeitä kuin julkiset menot.

Tasapainossa on kaksi puolta: tulot ja menot. Siksi myös julkiset tulot on nostettava tasapuolisesti menojen rinnalle. Verotuksen porsaanreikien tukkiminen ja laajat veropohjat ansaitsevat myös muilta hallituskumppaneilta yhtä paljon huomiota kuin mainiot menokohteet.

Lopuksi, hyvät toverit – Meillä on vaalit voitettavana. Resepti ei ole vaikea. Meidän on kohdattava kansalaiset. SDP:n tavoitteena on miljoona kohtaamista ennen vaaleja – Ruotsissa demarit voittivat vaalit tapaamalla 1,8 miljoonaa äänestäjää. Tutkimusten mukaan 500 koputusta tuo äänestysalueella 2-3 prosenttia lisää kannatusta. Sen voi saavuttaa porukalla yhdessä viikonlopussa. Kokeilin sitä viimeksi ja se oli yllättävän kivaa. Itse innostuin lisäksi soittelemaan ihmisille. Vastaanotto oli aivan mahtava. Suosittelen.

Haluamme sata tuhatta ääntä nykyisen kannatuksen päälle. Meidän on haettava jokainen ääni yksitellen. Ja me haemme.

Meidän on saatava ihmiset ymmärtämään, että keskinäisen kunnioituksen, myönteisen tulevaisuudenuskon ja yhdenvertaisuuden Suomi on säilyttämisen arvoinen, kehittämisen arvoinen. Me sosialidemokraatit sitoudumme yhteistyöhön yhteisen tulevaisuuden puolesta. Meidän vastuullamme on Suomi, meidän velvollisuutemme on voittaa vaalit.

Meidän on haettava jokainen ääni yksitellen. Ja me haemme.

Tästä oli muistutus se tuntemattoman ihmisen peukutus hallituksen ministerille. Muistin saman tien, että pahimpana korona-aikana se oli ihan tavallista. Ihan koko ajan, joka kadunkulmassa Suomen hallituksen ministereille näytettiin peukkua, huudettiin, että teette hyvää työtä, kannustettiin ja tsempattiin.

Meistä tykätään, hyvät toverit. Nyt mennään ja annetaan suomalaisille vastarakkautta!