Uusi työväen liike alkaa nyt

Kansanedustaja Timo Harakan vappupuhe Koivukylässä, Keravalla ja Vihdissä 1.5.2016.

Tiivistelmä:

Sipilän hallituksen ensimmäinen vuosi on ollut surumarssi Suomelle. Palkansaajien, erityisesti naisten, asemaa heikennetään. Eriarvoistaminen on johtamassa hyväntekeväisyysyhteiskuntaan, jossa tavalliset ihmiset joutuvat maksamaan veronsa, mutta eliitti vain vapaaehtoisesti.

Veronkierto herättää suuttumusta ja heikentää pk-yritysten kilpailuasemaa. Sote-ratkaisussa ja kuntien hankinnoissa on huolehdittava, että suuryritykset eivät pääse käyttämään verosuunnitteluetua. Kuluttajat palkitsevat verolojaalit yritykset: Harakka esittää Veromerkkiä, jolla yritys voisi todistaa eettisyytensä.

Uusi työväen liike on syntymässä. Sen keskeisin arvo on vapaus. Se on myös uuden työn liike, joka luo kasvun investoinneilla työpaikkoja, mutta ymmärtää työn muutosta. Vanhaa ja uutta työväen liikettä yhdistää kuitenkin perusarvo: ihmisarvoa on kunnioitettava. Lisääntyneeseen vihanpitoon vastataan puolustamalla yhtä, yhteistä Suomea, jossa kaikilla on oikeus elää turvassa.

Hyvät ihmiset, toverit ja ystävät!

Työväki ja opiskelijat ovat tänä vuonna ansainneet vappunsa. Nyt on virkistyksen aika, sillä kulunut kevät on ollut vaikea ja SSS-hallituksen ensimmäinen vuosi yhtä surumarssia koko Suomelle.

Kenellekään ei ole epäselvää, että Suomen talous on vaikeuksissa. Mutta Juha Sipilä on saanut päähänsä, että Suomi on yksin vaikeuksissa ja yksin syypää vaikeuksiinsa. Tämä impivaaralainen hallitus ei ole huomannut, että koko Eurooppaa on koetellut pisin taantuma, jonka taloushistoria tuntee, kysyntälama. EU:n kansantuote on edelleen pienempi kuin ennen finanssikriisiä. Investointien taso on 15 prosenttia alempana kuin vuonna 2007, investointiaste on alhaisimmillaan 20 vuoteen.

Ongelma ei siis ole työn hinta. Suomen teollisuuden palkkataso on sama tai alhaisempi kuin Ruotsissa tai Saksassa. Ongelma on se, että suomalaiset eivät tee sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka menisivät maailmalla kaupaksi. Ongelma on heikko liikkeenjohto. Ongelma on se, että liian harvat hienot innovaatiot muuttuvat tuotteiksi, ja jos muuttuvatkin, näitä tuotteita ei osata myydä ja markkinoida.

Suomen ongelmat eivät ratkea sillä, että palkkoja alennetaan. Päinvastoin, kun tavallisilla ihmisillä ei ole varaa kuluttaa, myös kotimaiset palvelut joutuvat yhä syvemmälle vaikeuksiin. Suomen ongelmat eivät ratkea koulutuksesta leikkaamalla, eivätkä tutkimuksesta ja tuotekehityksestä leikkaamalla. Tuokaa tänne edes yksi taloustieteilijä maailmalta, joka pitää Suomen koulutusleikkauksia järkevinä. Päinvastoin, muu maailma seuraa epäuskoisena, kun Suomi heikentää juuri ainutlaatuista vahvuuttaan, osaamistaloutta, ja tuhoaa tulevaisuuden nousun mahdollisuuksia.

Ja juuri näihin kahteen asiaan SSS-hallitus on keskittynyt. Se on käyttänyt ensimmäisen vuotensa näihin kahteen väärään päämäärään: palkkojen leikkaamiseen ja koulutuksen leikkaamiseen. (2)

Suomalaisen naisen työ on arvokas

Viime syksynä hallitus ajoi väärää päämääräänsä pakkolakien kautta. Kaikki kuitenkin tiesivät, tai vähintään epäilivät, että perustuslaki tai viimeistään EY-tuomioistuin kumoaisivat sairauslomasääntöjen heikennykset, ylityö- ja sunnuntaikorvausten suuret leikkaukset. Oli kyynistä ja julmaa, että sadat tuhannet suomalaiset perheet joutuivat kokemaan hätää ja huolta toimeentulostaan ja elämän edellytyksistä. Minuun otti yhteyttä bussinkuljettaja, joka oli laskenut, että sunnuntaikorvausten leikkaukset veisivät hänen perheeltään 8000 euroa vuodessa. Miten asuntolainat maksetaan? Konkreettisesti hallitus oli viemässä työläiseltä kodin.

Tavallisten ihmisten suuttumus purkautui ennenäkemättömään joukkovoimaan. Spontaaneja mielenosoituksia järjestettiin kaikkialla Suomessa. Syyskuun puolivälissä Helsingin rautatientorille kokoontui 30 000 ihmistä osoittamaan hallitukselle, että Suomessa asiat hoidetaan neuvottelemalla ja sovussa, eikä pakottamalla ja uhkailemalla. Hallitus taipui, ja jätti sopimisen työmarkkinajärjestöille.

Kilpailukykysopimus, jos se menee maaliin, pelastaa hallituksen nahkat. Olen hyvin pahoillani siitä, että se on epäoikeudenmukainen naisvaltaisille palvelualoille niin yksityisissä kuin julkisissa palveluissa. Ymmärrän täysin PAM:n suuttumuksen. Hallituksen leikkaukset osuvat muutenkin suurimmalla voimallaan työssäkäyviin naisiin. He ovat työssä julkisissa palveluissa ja käyttävät eniten julkisia palveluita.

Hallitus ei arvosta naisten työtä. Siksi haluan osoittaa seuraavat sanat suomalaiselle, työtätekevälle naiselle. Sinulle, joka koet, että työtäsi ei arvosteta, ja koet, että kuormaasi työn ja kodin vastuissa vain lisätään, haluan sanoa: sinua ei ole hylätty, sinun puoliasi pidetään, sinä olet arvokas.

Ei hyväntekeväisyysyhteiskunnalle

Suomen oikeistohallituksen ohjelma on raadollisen selvä. Se jakaa kansaa ja lisää eriarvoisuutta. Maksajiksi joutuvat kaikkein heikko-osaisimmat, eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat. Sen sijaan hyvätuloiset ja omistajat eivät joudu tinkimään. Kansanedustajan tuloilla verotus laskee. Kun ihmettelin tätä äskettäin radiossa Elina Lepomäelle, hän kuittasi asian sillä, että voinhan antaa osan tuloistani hyväntekeväisyyteen, kuten hän tekee. Juuri tämä on kuitenkin ongelman ydin. Köyhien on pakko maksaa veroa, ja rikkaat voivat maksaa, jos haluavat. Ja määrätä itselleen mieluisan kohteen.

Eliitille on jopa säädetty ikiomat lakinsa. Ne muutama sata suomalaista, jotka maksavat 500 000 euroa valtionveroa vuodessa, saavat päättää mille eurooppalaiselle korkeakoululle tuo summa ohjataan. Sen sijaan, että rikkaankin veroilla kustannettaisiin terveydenhuoltoa ja vanhusten palveluita, eliitti voi nyt voidella oman jälkikasvun opiskelua Cambridgessa.

Hallitus on tehnyt kaikkensa suosiakseen rikkainta yhtä prosenttia. Mutta me olemme 99 prosenttia.

Me emme halua hyväntekeväisyysyhteiskuntaa. Oikeudenmukaisuus toimii verotuksen kautta. Kirkko on Suomessa myönteinen voima, joka tekee paljon hyvää niin omalla diakoniatyöllään kuin vapaaehtoisvoimin erilaisilla keräyksillä. Siksi oli erityisen tärkeä nähdä, kuinka arvostettu arkkipiispamme Kari Mäkinen vastasi pääministeri Sipilän pyyntöön, että hyvätuloiset ihmiset antaisivat vapaaehtoisesti hyväntekeväisyyteen. Hän sanoi: ”Oikeudenmukainen yhteiskunta ei synny hyväntekeväisyyden kautta, vaan oikeudenmukaisten päätösten kautta. Olen valmis alentamaan palkkaani, kun se tapahtuu verotuksen kautta. Se on se yhteinen väline huolehtia oikeudenmukaisuudesta.” Tuohon en voi sanoa muuta kuin: aamen.

Veronmaksusta yrityksille mainevaltti

Hallituksen maailmankuva, jossa köyhät maksavat pakosti veroja mutta rikkaat vain jos haluavat, on paljastunut koko alastomuudessaan viime kuukauden keskustelussa veronkierrosta ja verosuunnittelusta. Tavalliset ihmiset ovat aivan aiheesta suutuksissaan siitä, että eliitti voi jälleen kerran luistella yhteisistä talkoista. Laillinen ja laiton veronkierto vie tavallisten suomalaisten julkisista palveluista joka vuosi satoja miljoonia euroja. Euroopassa veromenetys on EU-komission arvion mukaan kymmeniä miljardeja euroja ja maailmassa OECD:n arvion mukaan satoja miljardeja euroja. Koska kaikkien Euroopan maiden hyvinvointipalvelut ovat uhattuina, EU on ryhtynyt vihdoin yhteisiin ja tarmokkaisiin toimiin yhteiskunnan verotulojen puolustamiseksi, oikeudenmukaisuuden puolustamiseksi.

Veronkierto on paitsi oikeudenmukaisuuskysymys, myös reilun kilpailun este. Suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset eivät voi menestyä suuria yrityksiä vastaan, jos ne isänmaallisesti osallistuvat yhteiskunnan rahoitukseen ja veronkiertäjät eivät. Erityisen tärkeää reilu verotus on sote-uudistuksessa. Me emme voi olla niin tyhmiä, että jätämme suomalaisen terveydenhuollon monikansallisten verosuunnittelijoiden temmellyskentäksi. Emme hyväksy sitä, että verorahat päätyvät veroparatiisiin.

Tämä on huomioitava myös hankintalain soveltamisessa, kun tavallisten kuntalaisten palveluita kilpailutetaan. Thomas Wallgrenin aloite siitä, että Helsinki huomioi hankintojen verojalanjäljen, on tärkeä.

Verolojaalius on myös yrityksille mainevaltti. Jokaisella alalla on yrityksiä, joilla on hyvä veromaine ja niitä, jotka ovat sotkeutuneet verovälttelyyn. Viime viikkoina tämä on nähty pankkimaailmassa, jossa Panama-järjestelyihin osallistunut pankki on menettänyt tuhansittain asiakkaita kilpailijalle. SDP on ollut tässä esimerkkinä. Viime vuosina asiakkaat ovat valinneet kahdesta vaihtoehdosta sen ilmastoystävällisemmän, jatkossa suomalaiset haluavat suosia yrityksiä, jotka maksavat suomalaisten asiakkaiden tuomasta tuloksesta veron Suomeen.

Esitänkin nyt käytännöllisen aloitteen kaikille kiinnostuneille. Kun meillä on joutsenmerkki ympäristöystävällisille tuotteille ja siniristitunnus kotimaisille yrityksille, voisimme myös antaa Veromerkin niille yrityksille, jotka voivat ja haluavat todistaa oman verolojaaliutensa. Olemme tätä jo muutaman aktivistin kanssa pohtineet. Veromerkki kahvilan ovessa, ravintolaketjun esitteessä tai jatkossa terveysaseman seinässä osoittaa, että tämä yhtiö ei käytä aikaansa ja rahojansa verojen piilotteluun vaan asiakkaiden palvelun parantamiseen.

On selvää, että kuluttaja-aktivismi ei itsellään riitä, vaan tarvitaan lainsäädäntöä. Ruotsin hallitus ei ole jäänyt passiivisesti odottelemaan EU:n toimia, vaan julkaisi äskettäin 10 kohdan listan omista toimista. Julkinen valta haluaa varmistua siitä, että yritysten hallitukset laativat julkisen ohjeistuksen yhtiön veroperiaatteista. Ruotsin hallitus kutsuu sikäläisen Elinkeinoelämän keskusliiton ja muut liike-elämän etujärjestöt neuvonpitoon veromoraalin kohentamiseksi. Milloinkahan tämä voisi tapahtua Suomessa?

Ennen Panama-paljastuksia Suomen hallitus ei tehnyt yhtään lakiesitystä verovälttelyn suitsimiseksi. Päinvastoin, se tarjoili veronkiertäjien armahduslakia, jolla miljoonien veronkierrosta olisi saanut vain mitättömät rapsut. Pakotimme hallituksen vetämään esityksen pois. Hallitus lopetti myös harmaan talouden ohjelman, vähensi väkeä poliisista, tullista ja verohallinnosta. Pakotimme hallituksen palauttamaan osan rahoista.

Panama-paljastuksista hätääntynyt hallitus perusti myös harmaan talouden ohjelman seurantaryhmän, jonka jäseneksi minut on nimitetty. Jää nähtäväksi, onko tämäkin ryhmä pelkkä koristus ja kahvikerho, vai todellinen työkalu – saammeko aidosti antaa panoksemme harmaan talouden ja verovälttelyn vastaisessa työssä. Työtä riittää, varsinkin kun se on jätetty tekemättä.

Uusi työväenliike alkaa nyt

Hyvät ystävät,

Olen kuvannut, kuinka hallituksen ensimmäinen vuosi on ollut surumarssia Suomelle. Mutta olen optimisti. Tälle optimismille antoi aihetta Leena Perttu Turengista. Hän on tavallinen suomalainen nainen, joka ei ole omien sanojensa mukaan osallistunut koskaan yhteiskunnalliseen toimintaan.

Leena kuitenkin suuttui eläkeläisten asumistuen leikkauksista, koska ne olisivat pakottaneet köyhät vanhukset kodeistaan. Hän ryhtyi keräämään adressia tämän epäoikeudenmukaisuuden torjumiseksi, ja olin paikalla eduskunnassa, kun hän luovutti paksut nimikirjoitusmapit kiusaantuneille ministereille. Heti seuraavana päivänä leikkausta pienennettiin ja lopulta siitä luovuttiin kokonaan.

Leena Perttu on esimerkki siitä, että tavalliset suomalaiset ovat saaneet tarpeekseen ja ovat aktivoituneet. Uskon, että tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ovat nyt perustaneet uuden työväenliikkeen. Olemme käännekohdassa.

Tästä vapusta alkaa uusi työväen liike, joka vie Suomen tulevaisuuteen. Nyt alkaa uusi aika.

Sosialidemokraatit ovat tietysti osa uutta työväen liikettä. Olemme tehneet paljon työtä, jotta kansalaiset voisivat kokea, että SDP puolustaa tavallista ihmistä. Olen iloinen ja kiitollinen, että historiallinen menestys mielipidetiedusteluissa osoittaa luottamusta meihin, ja että edustamme uutta toivoa yhä useammalle.

Mutta mitään ei ole vielä saavutettu. Yhtään ääntä ei ole jaettu. Mutta tässä johtoasemassa meille on asetettu myös vastuu siitä, millaiseen tulevaisuuteen SDP haluaisi Suomen johtaa ensi vuosikymmenellä. Meidän on osoitettava tie turvalliseen tulevaisuuteen, esitettävä ratkaisuja muuttuvassa maailmassa, jotta Suomi ja suomalaiset, kaikki suomalaiset, menestyisivät digitaalisessa maailmantaloudessa.

Uusi työ tänään ja huomenna

Uuden työväenliikkeen keskipisteenä on vapaus. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne onkin viisaasti nostanut sen SDP:n tärkeimmäksi arvoksi. Nyt meidän täytyy yhdessä miettiä, mihin ihminen on vapaa – ja mistä – kun hän toimii yhdessä toisten kanssa; menneitä, nykyisiä ja tulevia polvia kunnioittaen. Vapaus ei tarkoita vahvimman oikeutta nujertaa muita. Uuden työväenliikkeen perusajatus on, että jokaisen vapaus lisääntyy, kun kaikkien vapaus lisääntyy.

Olemme myös uuden työn liike. Uusi työ tarkoittaa uusia työpaikkoja. Hallitus on jo 110 000 työpaikan lupauksestaan 20 000 miinuksella. On vaikea löytää ketään, joka vakavissaan uskoo tavoitteen onnistumiseen. Työttömien kyykyttäminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa. Työpaikkoja ei synny ilman kasvun investointeja, jotka rahoitetaan osin oikeudenmukaisella verotuksella – kuten pohjoismaisella pankkiverolla, joka on toiminnassa Tanskassa ja toteutumassa jo Ruotsissa. Koska suuret pankit ovat pohjoismaisia, vero olisi syytä toteuttaa myös Suomessa. Ei käy, totesi ministeri Stubb kun asiaa eduskunnassa kysyin. Tulkitsen siis niin, että Suomen hallitus ei halua verottaa niitä joilla on, vaan leikata niiltä, joilla ei ole.

Uusi työ tarkoittaa myös uudenlaista työtä. Tulevaisuuden työ ei muistuta sitä teollisen ajan työelämää, josta vanha työväenliike ponnistaa. Kukaan ei jää eläkkeelle siitä työstä mistä aloitti, harva edes samalta alalta. Uuden työväenliikkeen on etsittävä ratkaisuja, jotka ottavat huomioon ihmisen elämänpolun erilaiset vaiheet: milloin työssä, työtä vailla, opiskelijana tai yrittäjänä.

Yhteiskunnan on omaksuttava työn muutoksessa mahdollistajan rooli. Fiksu valtio luo mahdollisuuksia ja tukee uuden työn syntymistä. Julkisen vallan ja yksityisten markkinoiden täytyy kunnioittaa toisiaan, sillä ne eivät voi olla olemassa ilman toisiaan. Ne ovat kuin rautatiet ja juna: ilman rautatietä juna ei kulje, mutta ilman junia rautatie on turha.

Julkisen vallan täytyy vastata siitä, että markkinoilla toteutuu reilu kilpailu. Uusi työväen liike on myös uusi kuluttajan liike. Niillä aloilla, joissa markkinat ovat paras tapa järjestää asioita, ei voi hyväksyä monopoleja ja kartelleja, suojeltuja etuoikeuksia ja – kuten mainitsin – veronkiertoa.

Fiksu valtio luo uutta työtä tarjoamalla yrityksille vapautta, mutta uskaltaa myös vaatia paljon.

Osana työn valtavaa muutosta sosialidemokraattien täytyy rakentaa sellainen perusturva, jonka turvin jokainen uskaltaa vapaasti seurata omaa tähteänsä, työllistää itsensä, ryhtyä yrittäjäksi, kouluttaa itseään uuteen ammattiin, ja luottaa kaikkina aikoina riittävään toimeentulon turvaan. Hyviä avauksia tähän vaativaan urakkaan ovat demarinuorten esittelemä yleisturva ja SDP:n tuoreet linjaukset sosiaaliturvan uudistamisesta.

Keskinäisen kunnioituksen Suomeen

Hyvät ystävät, vielä lopuksi:

Uudella työväenliikkeellä on mahdollisuus vakuuttaa suomalaiset siitä, että SDP on oikea puolue johtamaan Suomea vuoden 2019 vaalien jälkeen. Meidän on oltava se liike, joka johtaa suomalaiset turvallisesti tulevaisuuteen. Kansalaiset voivat luottaa vain sellaiseen poliittiseen liikkeeseen, joka on valmis haasteisiin eikä pelkää muutoksia.

Uusi työväenliike ponnistaa vapauden perusarvosta ja rakentaa parempaa yhteiskuntaa reilun markkinatalouden ja fiksun valtion ehdoilla. Vanha työväenliike loi hyvinvointivaltion, uusi työväenliike uudistaa hyvinvointivaltion.

Mutta yksi arvo ei muutu. Solidaarisuutta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Juuri tässä ajassa on taisteltava ihmisarvon puolesta.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on vaalien jälkeen käynyt hyvin vihamieliseksi. Ahdistusta ja aggressioita puretaan maahanmuuttajiin. Jopa Virosta tuodaan Suomeen katupartioita, jotka lisäävät väkivallan uhkaa kaduillamme. Tälle kaikelle on saatava loppu.

Mutta me emme vastaa vihanpitoon vihanpidolla. Me teemme kaikkemme lisätäksemme keskinäistä luottamusta, yhteistyötä, kaikkien osallistumista yhteiseen keskusteluun, sopimista ja sovinnollisuutta – ne ovat olleet Suomen voimavara kautta historian ja ovat tulevaisuudessakin, vaikka hallitus ei niistä näy piittaavan.

Niin vanhan kuin uudenkin työväenliikkeen tehtävä on puolustaa yhtä ja yhteistä Suomea, niitä joilla on vähän ja niitä joilla on paljon, niitä joiden elämä on raskas ja niitä joille aurinko paistaa, niitä jotka ovat tänne syntyneet ja niitä jotka ovat myöhemmin tulleet – kuten oma isäni. Suomi kuuluu meille kaikille. Vain keskinäisellä myötämielellä ja jokaisen ihmisarvoa kunnioittaen voimme menestyä. Kukaan ei menesty, jos kaikki eivät menesty.

Meidän tehtävämme on luoda uskoa ja optimismia. Tänä keväänä näkyy jo valoa, ja paistakoon aurinko vielä kirkkaammin, valaiskoon ja lämmittäköön! Iloista vappua kaikille ja jokaiselle!