Timo

Tarinani

Olen syntynyt vuonna 1962, köyhään Suomeen. Elämäni on hyvinvointi-Suomen tarina.

Vanhempani olivat kuuroja, mutta onneksi Äänekoskella Metsäliiton tehtaalla tarvittiin työväkeä. Tänään teen kaikkeni, että osatyökykyiset voivat elää itsenäisesti ja vammaisten ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Isäni oli taitava kirvesmies. Minulla ei pysy vasara kädessä – siis minä olen meistä se osatyökykyinen.

Isäni Nikolai Harakka oli Karjalan evakko, Suojärveltä. Olen pakolaisen lapsi. Tänäänkin meidän on pieneltä osaltamme jaettava maailman hätää, vaikka emme sitä poistaa voikaan. Ja kannustettava opiskelijoiden ja osaajien muuttoa tänne. Olkoot kaikki, kuten omat vanhempani, tervetulleita kouluttautumaan, tekemään työtä ja perustamaan perheen.

6-vuotias Timo koiransa Temin kanssa kotipihalla.

Äidinkieleni on viittomakieli. Opin puhumaan vasta kolmivuotiaana. (Olen ottanut menetyksen monin verroin takaisin. Olin eduskunnassa 2015-2019 yli 500 puheenvuorolla 11. ahkerin puhuja.) Elämämme oli erilaista kuin muiden. Eläydyn vähemmistöjen elämään, ajan vähemmistöjen asiaa.

Oli valtava elintasoloikka, kun tehtaan työläiset saivat rakentaa rintamamiestalot omalle tontille. Tehdas myi niitä markalla – rahauudistuksen jälkeen siis pennillä, eli 0,016 eurolla. Siksi kauppalanosan nimi on Markkamäki. Kotikatuni on Metsäkatu, joten hetkeksikään ei unohdu, mistä leipämme tulee. Tänäänkin tiedän, että uusiutuva teollisuus tuo jatkossakin työtä ja hyvinvointia, suomalaiset kiertotalouden ratkaisut auttavat suojelemaan ilmastoa ja ympäristöä.

Ilman peruskoulua en olisi saanut elämäni mahdollisuuksia. Perheelläni ei ikinä olisi ollut varaa maksulliseen koulutukseen, yliopistosta puhumattakaan. Tänään teen kaikkeni, että jokaisella lapsella on syntyperästä ja asuinpaikasta riippumatta yhdenvertaiset mahdollisuudet.

Olen valmistunut taidekorkeakoulusta ja kirjoittanut viisi kirjaa. Nuorena elätin itseäni muusikkona ja piirtäjänäkin. Tänään koen, että velvollisuuteni ja iloni on olla yleisönä, jota suomalainen kulttuuri tarvitsee. Arvostan sivistystä, kaiken perustaa.

***
Olen naimisissa ja kolmen lapsen isä. Vanhin on 18. Jokaiselle nuorelle kuuluu maksuton toinen aste oppivelvollisuutta laajentamalla. 60 000 syrjäytynyttä nuorta on liikaa. Tavoitteenamme on osaamisen ja osallisuuden Suomi – ketään ei jätetä yksin, ei nuorta eikä vanhaa.

Keskimmäinen lapseni on kolmasluokkalainen. Koulutukseen, osaamiseen, tieteeseen ja tutkimukseen on vihdoin panostettava. Esitän seuraavan hallituksen ohjelmaan oppimismiljardia – sekä digiministeriä, joka huolehtii siitä, että Suomi menestyy tietotalouden huipulla 2020-luvulla.

Kuopuksemme on viisivuotias. Maksuton varhaiskasvatus kuuluu jokaiselle lapsen, perhevapaiden uudistus jokaisen naisen oikeuksiin. Puheiden sijaan tarvitaan tekojen tasa-arvoa: naisille parempi työura, parempi palkka – ja eläke.

Puolisoni Anu Laitila on Keravan toimialajohtaja. Hänen vastuullaan ovat hyvinvointipalvelut; kulttuuri, liikunta ja nuorisotyö. Olen intohimoinen koripallon seuraaja ja ikämiessählyn pelaaja. Jokaisella nuorella on oikeus harrastukseen – perheen vähävaraisuus ei saa olla esteenä.

Äänekosken Pukkimäellä 2017. Näissä taloissa asui useita työläisperheitä. Isäni tehtävä tehtaan kirvesmiehenä oli paikata paikkoja, korjata portaita, vaihtaa ikkunoita. Kuva: Max Steffansson

Olen ollut toimittajana yli 30 vuotta, viimeksi Yleisradiossa 17 vuotta. Olen vetänyt Musta laatikko- ja Pressiklubi-ohjelmia sekä 10 kirjaa -keskustelusarjaa. Monipuolinen ja korkeatasoinen journalismi on välttämätön, jotta valistunut kansanvalta voi toteutua. Sen puolesta kannattaa taistella.

***
Olen saanut yhteiskunnalta mahdollisuuden, ja viimeiset vuosikymmenet olen mielelläni maksanut takaisin. Maailman parhaat julkiset palvelut rahoitetaan keskinäisellä luottamuksella ja yhteisvastuulla – veroilla. Tiiviit veropohjat takaavat matalat kannat. Kun huolehdimme, että kaikki maksavat Suomeen ne verot, jotka Suomeen kuuluvat, voimme alentaa pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verotusta.

Keväällä 2015 sain kunnian tulla valituksi eduskuntaan. Kansanedustajana olen vastuussa SDP:n valtiovarainryhmästä ja vaihtoehtobudjetistamme. Olen johtanut vero-ohjelmamme valmistelua sekä tulevaisuustyöryhmää. Tällä hetkellä työskentelen liikenne- ja viestintäministerinä.

Nyt sain kunnian olla ehdolla Helsingin valtuustoon – päätöksentekijäksi kaupungille, joka on mielestäni maailman paras.  

Valtuustossa haluan tehdä Helsingistä entistä paremman. Helsingissä tarvitaan kuuntelevaa, ammattimaista ja viisasta päätöksentekoa, jossa yhdistyvät toisista ihmisistä ja ilmastosta huolehtiminen sekä järkevä talouden hoito. Se on Harakan matikkaa.

Tehtäväni on olla tarjoamassa Helsingille sekä Suomelle uudistuksia ja uutta toivoa.

Jag är en stolt representativ av den flerspråkiga, multikulturella Helsinki. Miljöskydd, i synnerhet Östersjöns tillstånd, är min hjärtesak.

Kansanedustaja, toimittaja Timo Harakka.

PS: Arvostan yksityisyyttä, omaa ja läheisteni. Siksi olen antanut perin kitsaasti henkilöhaastatteluita. Tässä on kuitenkin kaksi, jotka paljastavat jotakin pintaa syvemmältä.

https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/ihmiset/timo-harakka-terapiassa-tajusin-kantaneeni-nuorena-poikana-liikaa-vastuuta/

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/ennen-politiikkaa-minusta-tuli-mina-tallaisia-kirkkonuoria-olivat-sanni-grahn-laasonen-timo-harakka-annika-saarikko-ja-kirsi-ojansuu-kaunisto