Tapahtumatuki tarvitaan

Korona on sulkenut äkillisesti tuhannet kulttuuritapahtumat, joiden tuotanto edellyttää lukuisten ammattilaisen pitkällisiä harjoituksia, tilavuokria, teknistä henkilökuntaa ja laitteistoja. Erityisesti pääkaupunkiseudun uudet yleisörajoitukset johtivat alan katastrofiin. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on jakanut taiteilijoille koronatukea apurahoina. Se ei ikävä kyllä korvaa tapahtumatuottajien tappioita. 

Myös luovan alan yritykset voivat hakea ja saada työ- ja elinkeinominiteriön (TEM) kustannustukea, joka on osoittautunut välttämättömäksi ja toimivaksi avuksi. 

Se ei kuitenkaan välttämättä sovellu yksittäisten tapahtumien vahinkojen kattamiseen, ja vertailukausi päättyy ennen kuin kovimmat rajoitteet tulivat voimaan. Parhaassakin tapauksessa korvaus on saatavissa vasta ensi keväänä. Hätä on kuitenkin akuutti. Sitä varten tarvitaan oma, nopea tukimekanismi, jolla mahdollisimman yksinkertaisesti katetaan peruutettujen esitysten lipputulomenetykset, palkat ja vuokrat. Music Finland on tiettävästi ehdottanut aiemminkin TEM:lle, että se jakaisi erillistä tapahtumatukea. 

Ehdotan, että TEM ja OKM perustavat heti pysyvän työryhmän selvittämään, kuinka nykyiset tuet ovat auttaneet tapahtuma-alaa, valmistelemaan tarvittaessa uutta mallia ja ylipäätään pysymään kärryillä luovien alojen tilanteesta.

Mitä muuta voisimme tehdä?

Olisi saatava voimaan uudestaan veronlykkäys, jolla sekä arvonlisäveroa, työnantajasuorituksia että kiinteistöveroa voisi siirtää parempiin aikoihin alkoihin alhaisella korolla ja pitkällä maksuajalla. Liiketilojen kiinteistöverojen lykkäys mahdollistaisi ravintoloiden vuokrien lykkäämisen, huojentamisen tai jopa väliaikaisen armahtamisen. 

Esittävä taide on kaupunkikulttuurin ydin. Ilman tapahtumia Helsinki on autio ja aavemainen. Nyt jos koskaan tarvitsemme kipinää toinen toisiltamme. *


PS: Koska musiikki jaetaan nykyään verkon toistopalveluina, artistit saavat pääasiallisen toimeentulonsa keikoista. Kun keikat ovat nyt tauolla, voisi edellyttää edes pientä solidaarisuutta toistopalveluilta. Voisiko Spotify korottaa musiikintekijöiden korvauksia edes väliaikaisesti?