SDP:n täytyy johtaa työelämän uudistumista

Turvaton työ tarvitsee ay-liikkeen tuen.

Beni kuskaa ruokaa ravintolasta asiakkaalle kännykkäsovelluksen määrääminä keikkoina. Hänellä ei ole työsuhdetta, muttei yrittäjävastuutakaan. Hän ei välttämättä saa toimeksiannoista toimeentuloa, eikä sairauskorvauksia ja eläketurvaa. Miten Beni puolustaa etujansa, ja saako hän apua?

Suomalainen työelämä muuttuu – hitaasti, mutta varmasti. Monenlaisten keikkatöiden määrä kasvaa, samoin itsensä työllistäminen yrittäjinä. Vaikka kaksi kolmesta työsuhteesta on kokoaikaisia ja toistaiseksi voimassa, kolmannes tarvitsee uutta työväenliikettä ajamaan etujansa.

Päätyönään nollatuntisopimusten varassa on 50 000 duunaria. Vuokratöissä on toinen mokoma. Yksinyrittäjien määrä on noussut 20 vuodessa melkein puolella, noin 170 000 henkeen.

Pääoma on irtisanonut vanhan sopimuksen työn kanssa. Nuorille se ei läheskään aina tarjoa työsuhdetta täysin eduin. Kokeneempia se irtisanoo, niin että vanhoja tehtäviä suoritetaan toimeksiantoina aikaisempaa huonommalla korvauksella ja eduilla.

Tarvitaan ”etsivää edunvalvontaa”

Epämääräisissä työsuhteissa olevat eivät helposti hakeudu liittoon. Väliinputoajanuoria tavoitetaan etsivällä nuorisotyöllä. Ehkä epämääräisissä työsuhteissa olevia on tavoitettava ”etsivällä edunvalvonnalla”.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on etsinyt esimerkillisesti heikon työsuhdeturvan duunareita – kuten alussa mainitun Benin. Se keskustelee rakentavasti keikkatyönantajien kanssa. Operaatio Vakiduuni on ay-nuorten hieno kampanja nollatuntisopimusten kieltämiseksi. Vaikka kansalaisaloite ei sellaisenaan menisi eduskunnassa nykyisin voimasuhtein läpi, se on nostanut turvattoman työn vahvasti esiin.

SDP:n eduskuntaryhmässä pohditaan Tarja Filatovin johdolla, kuinka itsensä työllistäjien sosiaaliturvaa voisi parantaa. Olen itse tehnyt asiasta kaksi kirjallista kysymystä.

Duunarin ja yrittäjän raja hälvenee

Sosialidemokraatit ovat työn asiantuntijoita, meidän on oltava työelämän uudistajia. Meidän on osoitettava kansalaisille, että emme jarruta uudistuksia, vaan johdamme työelämää turvalliseen muutokseen.

Vanha jako työllisiin, työttömiin ja yrittäjiin hälvenee. SDP:n on valmisteltava tulevaisuuden sosiaaliturva, joka pitää luonnollisena, että ihmisen työmarkkina-asema vaihtelee koko ajan, ja joka tarjoaa joka vaiheessa kannustavan ja rohkaisevan turvan.

On myönteistä, että Akava on perustanut liiton itsensä työllistäjille. Tekniikan Akateemisten (TEK) jäseninä on sekä palkansaajia että yrittäjiä. Ammattiyhdistysliike näyttää suuntaa tulevaisuuteen. Uskon, että ammattiyhdistysliike on huomenna vielä tärkeämpi kuin tänään.

15724736_10155088942977638_5033045542313167964_o (1)

Joutsenossa ja Imatralla 14.1.