SDP 2020: Rohkeus ja toivo

Timo Harakka SDP:n 45. Puoluekokouksessa Lahdessa 3.2. 2017

Hyvät toverit.

Lämpimät onnittelut jokaiselle. Olet saanut korkeimman luottamuksen, jonka sosialidemokraattisessa puolueessa voi saada. Sinä päätät puolueen tulevaisuudesta – ja puolueen tulevaisuus on myös Suomen tulevaisuus.

Puolueen puheenjohtajaa ei määrää media, eivät keskustelupalstat tai nettiäänestykset. Puolueen puheenjohtaja valitaan tässä salissa. Sinä päätät, mihin suuntaan SDP ottaa seuraavan askeleen.

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko olemme tyytyväisiä nykytilaan, tai sitten haluamme SDP:ltä enemmän.  

Voisi luulla, että istuva puheenjohtaja ja nykyinen kannatus ovat turvallinen vaihtoehto. Uusi puheenjohtaja voi tuntua riskiltä, varsinkin jos hän ei ole useamman polven demari ja häneltä kesti 50 vuotta liittyä mihinkään puolueeseen.  

Mutta asia on päinvastoin. Tyytyminen on riski.  

Moni on sitä mieltä, että gallup-kannatus on hyvä. Miten sen ottaa. Kun Suomen mäkimiehet ovat viime vuosina olleet kisoissa sijalla 45, niin varmaan 20. sija on hyvä. Kannatus on samoissa luvuissa, jotka johtivat Eero Heinäluoman eroamaan. Itsetyytyväisyys on iso riski.  

Monen mielestä eduskuntavaalit on jo voitettu, sen kuin aletaan sisustaa pääministerin huonetta. Meidän on kuitenkin saatava yli sata tuhatta uutta äänestäjää ennen kuin olemme voittaneet vaalit.  

Meidän on tavoitettava alle 50-vuotiaat suomalaiset, jotka elävät lapsiperheen ruuhkaisinta arkea ja kiireisimpiä työvuosia. Meidän on puhuteltava yrittäjiä. Meidän on puhuteltava nuoria. Meidän on puhuteltava eläkeläisistäkin uusia ryhmiä.  

On vain yksi riski. Ja se on riskittömyys.  

Kun tavallisen ihmisen elämää on heikennetty, sosialidemokratiaa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Kuitenkin yhteiskunnallisen keskustelun aloite on ollut kaksikymmentä vuotta oikeistolla. Me olemme olleet puolustuskannalla. Siksi vain 14 prosenttia suomalaisista pitää SDP:tä yhteiskuntaa uudistavana voimana. Riskittömyys on riski.  

Meidän pitää johtaa keskustelua, jos haluamme johtaa Suomea.  

Men bästa kamrater – vi är modiga.

Till all lycka är vi modiga. Denna har varit styrkan av den här rörelsen för över hundra år. Målsättningarna i Forssa programmet var modiga. Generationerna före oss tog risken och kämpade för deras mål. För att det fanns behov av åtta timmars arbetsdag, sjukförsäkring och jämlik utbildning.

Meidän edeltäjämme joutuivat jopa vainon kohteeksi, kun 1930-luvun äärioikeisto käytti valtaa ja väkivaltaa. Nyt Euroopassa äärioikeisto nousee jälleen – onko meillä rohkeutta nousta sitä vastaan?  

Sosialidemokraatit ovat olleet Suomen historian tärkein puolue. Väinö Tanner toi kansallisen sovinnon. K-A Fagerolm ja Rafael Paasio rakensivat, Kalevi Sorsa johti hyvinvointivaltiota. Paavo Lipponen vei meidät Eurooppaan ja Tarja Halonen vielä kauemmas maailmalle.

Minun henkilöhistoriani on sosialidemokraattisen hyvinvointivaltion historia. Olen kertonut tarinaani vuosikymmenien ajan. Kuinka köyhän työläisperheen lapsi pelastui peruskoulun ansiosta. Minä sain kaikki samat mahdollisuudet kuin pankinjohtajien ja insinöörien lapset. Siksi seison edessänne tänään – valmiina antamaan takaisin sitä, mitä olen saanut, olemaan tämän liikkeen palveluksessa.  

Hyvät ystävät, toveri puheenjohtaja –

Millainen on tulevaisuuspuolue SDP?

Siitä voi saada esimakua meidän perheen keittiössä. Seitsemänvuotias tyttäreni on kysellyt monta viikkoa, valitaanko isi SDP:n ”puheministeriksi”. Kolmevuotias pikkusiskokin tietää, ketkä ovat kisassa mukana, nimittäin rouva nimeltä Tutti Tuppura ja herra nimeltä Ananas Rinne.

Tyttäreni ovat jo käyneet vaalit, enkä kerro, kuka voitti äänin 2-0. Mutta ehkä ne olivat ne tärkeimmät vaalit, koska lapsillehan me politiikkaa teemme. Kasvaville suomalaisille ja tuleville polville. Heidän takiaan näitä penkkejä kulutetaan, istutaan iltamyöhään kokoushuoneissa ja pystytetään vaalitelttoja. Joskus se unohtuu, kun paperikasat uuvuttavat, mutta politiikkaa tehdään aina parempaa tulevaisuutta varten.  

Puolue, jolla ei ole näköalaa tulevaisuuteen, on tehnyt itsensä tarpeettomaksi.  

Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta Suomen historian merkittävin puolue on myös Suomen tulevaisuuden merkittävin puolue.  

Meidän on oltava askel edellä, eikä perässä. Meidän on tunnistettava muutokset – miten työelämä muuttuu, miten elinkeinot muuttuvat – ja tarjottava äänestäjille ratkaisuja. Meidän on esitettävä uudistuksia, niin sosiaaliturvaan kuin koulutukseen. Meidän on nähtävä tulevaisuuteen – mitä ilmastonmuutos tarkoittaa meidän lapsillemme, miten maailmanpolitiikka mullistuu.  

Puheenjohtaja on osa joukkuetta. Viime kädessä koko liike luo sen linjan, kaikki ahkerat ja aktiiviset jäsenet. Kaikkien pitää tuntea, että he ovat tekemässä Suomen merkittävimmän puolueen, Suomen pääministeripuolueen linjauksia.  

Jäsenten ääni kaikuu puheenjohtajan sanoissa, jäsenten tahto näkyy puheenjohtajan teoissa.

Puheenjohtajan on innostettava jäseniä toimimaan. Ja jäsenten on innostettava nuoria suomalaisia tulemaan mukaan, ottamaan paikkansa ja kantamaan vastuuta.  

Liikkeelle-kampanja on ollut rohkaiseva aloitus. Sadat sosialidemokraatit ovat lähteneet liikkeelle tulevaisuuspuoluetta rakentamaan.Nuoret ja innokkaat, kokeneet ja viisaat. Maalta ja kaupungeista. Olen kiertänyt koko Suomen Joensuusta Kokkolaan ja Kotkasta Rovaniemelle ja saanut teistä kaikista valtavasti voimaa. Sitoutuminen tähän liikkeeseen, heikomman puolustamiseen, puutteen ja kurjuuden poistamiseen ovat vahva arvopohja myös tulevaisuudessa. Mieleen jäi Janne Kylli Espoosta, joka rohkaistui liittymään uudestaan puolueeseen, tervetuloa, ja Vaasasta nuoret ihmiset, jotka illan aikana innostuivat lähtemään kunnallisvaaliehdokkaiksi. Liike on lähtenyt liikkeelle.  

Vielä lopuksi, toverit – puhun toivosta.

Olen puhunut rohkeudesta, puhun vielä toivosta. Rohkeus ja toivo, niitä maailma meiltä kaipaa.

Tässä tilanteessa SDP:n puheenjohtajan on noustava päivän politikoinnin ja kaiken riitelyn yläpuolelle. Hänen on esitettävä suomalaisille toivon ja tulevaisuuden sanoma. Hän puhuu jo seuraavan hallituksen äänellä, hän puhuu tulevien sukupolvien äänellä.  

Ohjelma pitää kiteyttää selkeäksi viestiksi. Se pitää kertoa ytimekkäästi ja ymmärrettävästi – niin toreilla kuin tv-lamppujen loisteessa.  

Me voitamme vaalit 2019 vain, jos yhdistämme rohkeuden ja toivon. Me emme voi usuttaa ihmisiä äänestämään jotakin vastaan, vaan me tarjoamme jotakin, jonka puolesta voi toimia.

Suomalaiset toivovat, että tämän kahtiajakavan ja eriarvoistavan hallituksen jälkeen seuraava pääministeri on rakentava ja kokoava voima, rauhantekijä, joka johtaa yhteistyön ja sovinnon Suomea. Sosialidemokraattisen pääministerin on palautettava keskinäisen kunnioituksen ilmapiiri.   

Meidän on oltava rohkeita, jotta voimme rohkaista toisia. Meidän täytyy tuntea tie, jotta voimme kutsua toisia mukaan. Meidän täytyy nähdä kauemmas, jotta voimme kertoa muille, minne olemme menossa.

Lahden puoluekokous on historiallinen puoluekokous. Täällä päätetään SDP:n tulevaisuudesta ja samalla Suomen tulevaisuudesta.  

Toverit, me voimme olla enemmän. Me voimme olla suuri, me voimme johtaa maata. Me voimme uudistua itse ja me voimme uudistaa Suomea, rakentaa Eurooppaa ja muuttaa maailmaa. Kiitos. (viittomakieleksi ja suomeksi)