Kaverikapitalismin kaunein kukka kuihtuu. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) tyrmää selvityksessään Viron yritysveromallin soveltamisen Suomeen. Viron malli vähentäisi investointeja entisestään ja romuttaisi Suomen kilpailukykyisen yritysverotuksen.
Suomen 20 prosentin yhteisöverokanta on EU:n matalimpia. Verrannollisista maista vain Irlannissa yritysvero on alhaisempi.
Viro on Baltian veroparatiisi, jossa yhteisövero on nolla. Tulosta verotetaan 20 prosenttia vasta siltä osin, kun se jaetaan ulos. Verotuottoja kertyy kansantuotetta kohti vain puolet siitä mitä Suomessa.
Viron veromalli vähentäisi Suomen verotuottoa 2-3 miljardia euroa joka vuosi.
Suomen huokea yhteisövero ja kohtuullinen osinkovero tuottavat valtiolle vuosittain noin viisi miljardia euroa. Niitä jatkuvasti lisää velkaantuvalla maalla ei ole varaa menettää.
Budjettineutraalisti toteutettu Viron malli nostaisi yritysvoiton verotusta 12 prosenttiyksikköä. Ulkomaisten yritysten ei kannattaisi enää sijoittua Suomeen.
Puhe Viron veromallista voidaan lopettaa.
Kepun verotietäjä varoitti jo ennen vaaleja
Ekonomistit ovat jo vuosia sitten osoittaneet, että voittojen säilöminen yhtiöön kannustaa pääomien tehottomaan käyttöön ja huonosti harkittuihin investointeihin.
Alhaisen yritysveron korvikkeeksi Viron valtio kerää yrittäjiltä 33 prosentin sosiaaliveron, joka on peräti 10 prosenttiyksikköä korkeampi kuin suomalaisen työnantajan sivukulut. Tämä haittaa työllistämistä ja rasittaa etenkin IT-yritysten tuloksia.
Virossa toimiva investointipankkiiri Vesa Heikkilä toteaa: ”Viro onkin verohelvetti.”
Virossa työnantajakulut ovat paljon suuremmat kuin Suomessa.
Verottomuus kannustaa Virossa siirtämään henkilökohtaiset tulot yrityksiin, samoin henkilökohtaiset menot. Suomessa lääkäreiden ja muiden isotuloisten ammattilaisten houkutus vaihtaa ansiotulojen 60 prosentin marginaalivero nollaan kävisi ylivoimaiseksi.
”Erilaisten holdingyhtiöjärjestelyiden hyväksikäyttö kasvaisi räjähdysmäisesti”, varoitti vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas jo viisi kuukautta ennen viime vaaleja (HS 12.12. 2014).
Viron malli kannustaisi ennenäkemättömään verokeplotteluun.
Keskustan olisi kannattanut kuunnella veroasiantuntijaansa, eikä nielaista Suomen Yrittäjien vuosia rummuttamaa kampanjaa. Vielä vahvemmin Viron mallia on lupaillut kokoomus.
Kuin nyt yli vuoden eduskunnassa vellonutta Viro-haaveilua ennakoiden Niskakangas jyrähti:
”Vaalien alla ja ennen hallitusohjelman laatimista lobbarijärjestöiltä tulee kasapäin esityksiä niiden sidosryhmien verojen keventämiseksi. Tällaisessa ilmapiirissä poliittisen päättäjän tulee puolustaa johdonmukaisesti tiivistä veropohjaa ja hyvää verojärjestelmää.”
EU ei salli Suomen ryhtyvän veroparatiisiksi
Surkuhupaisinta on, että sekä keskusta että kokoomus ovat pitkään tienneet, että Viron malli on paitsi vahingollinen, myös mahdoton.
”Kansainvälisesti Viron veromalli on täysin poikkeuksellinen”, muistutti oikeustieteen tohtori Janne Juusela Kauppalehdessä (13.4. 2015) – siis viikko ennen vaaleja
Suomi ei voi rikkoa juuri hyväksymäänsä EU-direktiiviä.
Virolle myönnettiin poikkeus EU-jäsenneuvotteluissa, jonka jälkeenkin komissio on katsonut pikkuruista veroparatiisitaloutta läpi sormiensa. EU on kuitenkin ryhtynyt järeisiin toimiin estääkseen aggressiivisen verosuunnittelun ja haitallisen verokilpailun, joka vähentää jäsenvaltioiden koulutukseen ja terveydenhuoltoon tarvitsemia verotuloja 50-70 miljardia euroa joka vuosi.
Viime kesäkuussa hyväksymänsä tiukan veronkiertodirektiivin jälkeen Suomi ei voi yksipuolisesti ryhtyä veroparatiisiksi. Ei edes teoriassa, vaikka hallitus hylkäisi viimeisenkin järjen valon ja haluaisi lapioida 2-3 miljardia euroa veronmaksajien rahaa aidoille ja tekaistuille yrityksille (aikaisempien ja nyt kiky-sopimuksessa sovittujen miljarditukiaisten jatkoksi).
Olisi siis kansakunnan etu, jos hallitus lakkaisi uskottelemasta, että mahdottomasta voi tulla mahdollinen. Fiksu yrittäjä alkaa jo oivaltaa, että häntä jymäytetään.
Fiksu yrittäjä alkaa jo oivaltaa, että keskusta ja kokoomus jymäyttävät.
Janne Juusela kiteyttää osuvasti:
”Viron veromalli on täyttä utopiaa. Seuraavan hallituksen kannattaakin keskittyä toteuttamiskelpoiseen, talouskasvua ja työllisyyttä tukevaan veropolitiikkaan.”
Valitettavasti hallitus ei siihen kykene.
Myös investointivaraus tyrmätään
Yritysverotus on monimutkainen ja vääristää yritysten rahoituspäätöksiä. Näitä epäkohtia edellisen hallituksen VATT:lle osoittama tutkimus varsinaisesti tarkastelee. Sipilän hallituksen Viro-pakkomielle liimattiin hankkeeseen mukaan.
Muutoin hyväksi havaittu Suomen järjestelmä suosii velkarahaa ja sorsii oman pääoman sijoituksia. (Viron mallilla ongelma pahenisi entisestään.) VATT:n vertailee ratkaisuehdotuksia, joissa molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.
Asiantuntijat tylyttävät investointivarausta: karmea ”härpäke”
Sipilän hallitus pani VATT:n tutkimaan myös hallitusohjelmaan kuuluvaa investointivarausta. Myös tämän Ruotsin periodiseringsfondin idea on lykätä yritysten veronmaksua voitoistaan. VATT:n tuomio on selvä: keskustan kovasti ajama tukiainen on hyödytön, mutta tekee yritysverotuksesta entistä monimutkaisempaa.
Taloustieteen professori Marko Sirviö tylytti investointivarausta blogissaan (3.8.): suunnitelma on suorastaan vaarallinen ”lisähärpäke”.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tiesi, että investointivaraus on ”kallis ja tehoton” (Yle 27.7.) Rinne jatkaisi valtiovarainministerinä aloittamaansa työtä, alv-velvollisuuden alarajan nostamista. Alv-rajan korottaminen 30 000 euroon auttaisi pienimpiä yrityksiä ja kannustaisi yrittämiseen.
Rinteen esitystä muuten tukee VATT:n selvitys.
Kalliit, hyödyttömät yritystukiaiset: kaverikapitalismia kauneimmillaan
Myös ensi vuoden budjettiin ehdoteltu ylimääräinen veronalennus henkilöyrittäjille monimutkaistaisi yritysverotusta – ja repisi veropohjaan 130 miljoonan euron aukon joka vuosi. ”Yrittäjävähennyksestä” hyötyisivät eniten apteekkarit, asianajajat ja lääkärit, jotka tuskin kehtaisivat edes pyytää tukiaisia samalla, kun eläkeläiset, vähäosaiset ja hoitoalan työntekijät joutuvat tinkimään pienistä tuloistaan.
Viro-fantasia on vain oire laajemmasta taudista: keskustan ja kokoomuksen hellimästä kaverikapitalismista.