Millainen kapitalismi?
Olen keskittynyt viime vuosina tutkimaan maailmanlaajuista finanssikapitalismia. Kirjani Luoton loppu (2009) analysoi finanssikriisiä ja hahmottelee uutta, kestävämpää rahamaailmaa. Viime vuonna julkaistu Suuri kiristys erittelee eurokriisin syitä ja seurauksia, ja sen pahat aavistelut ovat ikävä kyllä vain voimistuneet viime aikoina: euroalueen johdon ideologinen talousoppi on johtanut koko Euroopan syvään, pitkittyvään lamaan.
Monikansalliset suuryritykset ja mahtava finanssikapitalismi ovat viimeisinä vuosikymmeninä muokanneet maailmaa omaksi, rumaksi kuvakseen. Finanssikriisi, josta Suomi ja Eurooppa yhä kärsivät, osoittaa, että rahan valta kykenee tuhoamaan miljoonien ihmisten elämän yhdellä napinpainalluksella.
Työväenliikkeen, ammattiliittojen ja kansalaisliikkeiden on pystyttävä tarjoamaan vastavoima, joka pakottaa kapitalismin vastuullisuuteen.
Vapaus ei toteudu, jos suuryritykset vakoilevat meitä aamusta iltaan. Sisaruus ei toteudu, jos suuryritykset pakottavat meidät nujertamaan toisemme kilpailussa yhä huonompien ehtojen työpaikoista. Tasa-arvo ei toteudu Lehman Brothersin ehdoilla.