Kokoomuksen veropopulismi valloillaan

Jos saan valita jälleensyntymäni, niin haluan seuraavaksi tulla maailmaan joko pandana tai kokoomuksena.

Pandana saisin nauttia kaikkien ihailusta. Vaikka olisin oikeasti pahanhajuinen ja kömpelö köllykkä, ihmiset pitäisivät minua vastustamattoman söpönä. Mutta koska olisin kumminkin uhanalainen, olisi ehkä viisaampaa olla seuraavassa elämässä kokoomus.

Kokoomuksena saisin lausua kaikkea pöhköä ja ristiriitaista, heitellä miljardeja sinne ja tänne, mutta silti esiintyisin jämäkkänä talouden osaajana. Erityisesti nauttisin sosialidemokraattien kateudesta, koska heidän jokaisen toimensa hintalappua vahdataan, toisin kuin minun. Demareita kiusataan veroista, joita he eivät edes esitä, mutta itse saan tarjoilla vaikkapa muoviveroa kenenkään kysymättä, millaisia seurauksia siitä olisi – noh, vaikkapa suomalaiselle muoviteollisuudelle!

Kokoomuksen talousosaamista olen eritellyt tarkemmin kesällä blogikirjoituksessani Onko Suomella varaa kokoomukseen?Johdatteleva otsikko sisältää vastauksenkin.

Varainsiirtovero pois, perintövero pois, autovero pois…

Jos SDP:n verolinjasta on valittamista, osoite on selvä. Vastuu kuuluu minulle eduskuntaryhmän valtiovarainvastaavana.

Toisin on kokoomuksella. Puolueen valtiovarainministeri sanoo yhtä, veroryhmän vetäjä toista, ja kukin ministeri kolmatta ja neljättä. Näin kokoomus onkin poistamassa verot yksi kerrallaan.

Puolueen eri tahot ovat poistaneet varainsiirtoveron (-840 miljoonaa €/v), alentaneet osinkoveroa (-500 miljoonaa euroa), lopettaneet perintöveron (-720 miljoonaa €/v) ja autoveron (-960 miljoonaa €/v).

Joko rajut leikkaukset tai lisää velkaa

Kun puheenjohtaja Orpo vielä ilmoitti puoluekokouksessa eri arvioiden mukaan jopa kolmen miljardin tuloveroalennukset, on päästy veroaleorgioissa jo ainakin viiden ellei kuuden miljardin euron tulonmenetyksiin.

Nämä menetetyt miljardit pitäisi kattaa joko kovilla leikkauksilla julkisiin palveluihin tai massiivisella velanotolla – molemmat toki kokoomuksen leipälajeja viime vuosilta.

Populistisinta on, että kokoomus ei ymmärrä että julkisen talouden kokonaisuudessa menetetyt tulot vaikuttavat samoin kuin lisätyt menot. Populisti-Orpon mielestä verotettavat tulot ”kuuluvat ihmisille, eivät yhteiskunnalle”. Tällä logiikalla oikea veroprosentti olisi nolla. Kuitenkin modernit yhteiskunnat perustuvat sopimukselle, että osa ihmisten tuloista totisesti ”kuuluu yhteiskunnalle”.

Tulonsiirtoja pienituloisilta hyväosaisille

Anarkian keskeltä erottui toinenkin selkeä linja: kokoomuksen veroratkaisut ovat aina tulonsiirto pienituloisilta hyväosaisille – kulutusveroja nostamalla ja omaisuusveroja alentamalla.

Tämä vaikutus on ollut valtiovarainministeri Orpon toteuttamalla yrittäjävähennyksellä (-130 miljoonaa €/v) ja vain suuromistajiin kohdistuvalla metsälahjavähennyksellä. Pienyrittäjien auttamisella perustellusta vähennyksestä 80 miljoonaa eli yli kaksi kolmannestaa on kohdistunut kahteen ylimpään tuloluokkaan – ja jokainen kunnan verotilaston kärkeen kuuluva apteekkari saa vuosittain keskimäärin tuhannen euron ylimääräisen lahjan. (Yrittäjävähennystä aggressiivisesti puolustanut Juha Sipilä esittääkin nyt salavihkaa vähennysoikeudelle ylärajaa!)

Epämääräinen vero-ohjelma

Veroale-rieha rauhoittui hiukan, kun kokoomus julkaisi varsin epämääräisen ja suppean vero-ohjelmansa eduskuntavaalien alla. Se esittää tuloverotukseen ”vain” miljardin euron alennusta, joka katettaisiin ”esimerkiksi” erinäisiä välillisiä veroja ja valmisteveroja kiristämällä.

Demari voi olla vain kateellinen siitä, että kokoomus pääsee julkisuudessa niin vähällä populistisesta epämääräisyydestään. Luultavasti pandakin joutuu toteamaan, että jää myötämielessä kakkoseksi.

Kokoomus hyväksyy vaivihkaa demarien laskelmat

Linjan mukaisesti kokoomuksen ansiotuloveroale vaurastuttaa eniten ennestään vauraita ja veronkorotukset iskisivät suhteessa eniten pienituloisiin.

Suurituloisten veroalennus ei tutkimusten mukaan lisää työllisyyttä ja kasvua. Vaikka veronkorotukset ovat epämääräisiä, tuloerot todennäköisesti kasvavat.

Hupaisa yksityiskohta on se, että kun Orpo on varsin kovasanaisesti hyökännyt SDP:n harmaan talouden torjunnan tuottoarvioita vastaan, yhtäkkiä kokoomus tunnustaakin, että digitaalisen kassauudistuksen myötä on saatavissa demarien esittämät 140 miljoonan euron tulot.