Kärkihankkeista kohti järkihankkeita

Sosialidemokraattien ryhmäpuhe 7.10. täysistuntokeskustelussa hallituksen kärkihankkeista

Arvoisa puhemies,

Olemme kuulleet kauniita sanoja kärkihankkeista hallituksen suulla. Pitääkö niihin uskoa?

Ehkä puolueettoman kuvan antaa ulkomainen tarkkailija, jolle nämä hankkeet on esitelty. Lainaus:

“Emme usko paketin lisäävän kasvua merkittävästi keskipitkällä aikavälillä. Uskomme, että hallituksen suunnittelema laajempi julkisen talouden supistaminen jättää nämä aloitteet varjoonsa.” (Lainaus päättyy.)

Näin tylyn tuomion antoi luottoluokituslaitos Standard & Poor’s , 25. syyskuuta. 

Ulkomainen ammattitarkkailija kyllä tajuaa, että neljän miljardin leikkaukset vaalikaudessa heikentävät kasvua paljon enemmän kuin minkä pienen osan palautus voisi korjata. Nämä kärkihankkeet edustavat vuositasolla yhtä promillea kansantuotteesta. Siis prosentin kymmenesosaa.

Tämä on se kuuluisa iso kuva. Jos hallitus vähän antaa, se ottaa paljon enemmän.

Tätä touhua on arvosteltu myös kotimaassa. (Lainaus) ”Tällaisia paketteja on helppo tehdä: ensin leikataan, sitten palautetaan ja palautusta mainostetaan kasvupakettina.” (lainaus päättyy). Näinhän sanoi oppositiojohtaja Juha Sipilä, sama mies, joka juuri äsken mainosti palautusta kasvupakettina.  

Arvoisa puhemies,

Esitän ensin SDP:n näkemyksen aidon kasvun edellytyksistä ja lopuksi oman vaihtoehtomme – viisi järkihanketta. 

Kaksi viikkoa sitten teimme hallitukselle välikysymyksen koulutuksesta. Suomi tarvitsee vahvan perustutkimuksen, josta syntyy laaja innovaatioiden kirjo. Valtion ei pidä määrätä etukäteen, mihin saa ja mihin ei saa panostaa.

Ilkeä sanoisi, että kärkihankkeissa kiertotaloutta on se, että raha kiertää yhdestä taskusta toiseen taskuun – jossa lisäksi on iso reikä.

Tekes on sijoittanut peliteollisuuteen 20 miljoonaa euroa. Alan liikevaihto on kasvanut kahteen miljardiin. Jo yksin Supercellinisänmaallisten omistajien yhtenä vuonna maksamat verot ovat palauttaneet Tekesin sijoituksen heti kymmenkertaisena takaisin.

Sen sijaan, että hallitus kiittäisi osaavia kasvurahoittajia, se leikkaa Tekesin valtuuksista 200 miljoonaa joka vuosi. Poliitikoilla on selvästi suurempi viisaus kuin ammattilaisilla. Viimeksi näin ajateltiin 1970-luvulla, Neuvostoliiton naapurissa.

Arvoisa puhemies,

Kauppalehdessä 23. syyskuuta Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n uusi ylijohtaja Anni Huhtala lausui, että nämä kärkihankkeet ovat ”tekohengitystä”. Hän on kasvututkija, eikä tainnut löytää näistä hankkeista mitään kasvua. 

Hänen ankarin kritiikkinsä kohdistuu biotalouden ohjelmaan. 300 miljoonan hankkeesta kaksi kolmasosaa käytetään erilaisiin maa- ja metsätalouden tukiaisiin. 

Tämä on kummastuttanut muitakin. Sitaatti: ”Emmeköhän me nyt vaalikauden pärjäisi ilman uusia navetoita ja muita karjasuojia”. Sitaatti loppuu.

Näin kirjoitti maatalousyrittäjä, entinen keskustan kansanedustaja Timo Kaunisto Maaseudun Tulevaisuudessa maanantaina. On helppo olla samaa mieltä siitä, että tämä sulle-mulle-politiikka kuuluu viime vuosituhannelle. 

Tärkeisiin bioenergiahankkeisiin jää varsin vähäinen panos, samoin paljon rummutettuun kiertotalouteen. Ilkeä sanoisi, että kärkihankkeissa kiertotaloutta on se, että raha kiertää yhdestä taskusta toiseen taskuun – jossa lisäksi on iso reikä.

Jos navettanäpertelyn sijaan panostettaisiin kunnolla kaikkeen uusiutuvaan energiaan ja samalla uusiutuvaan energiarakenteeseen, saisimme älykkäitä, tehokkaita, säästäviä ja kestäviä ratkaisuja sekä Suomeen että maailman ilmastoteknologian markkinoille. 

Arvoisa puhemies,

Oppositiolta vaaditaan vaihtoehtoja. Esitämme sosialidemokraattien järkihankkeet, joista syntyy aitoa kasvua.

Esittelin jo kunnianhimoisen uusiutuvan energian ohjelman. Suomi tarvitsee energiaremontin.

Toinen järkihankkeemme torjuu harmaata taloutta ja verovuotoa ulkomaille. Reilu peli valtioiden välillä, reilu kilpailu yritysten välillä, reilu peli omistusten julkisuudessa.

Tarjoamme jälleen kerran yhteistyön kättä, jotta kärkihankkeista tulisi järkihankkeita

Kolmanneksi haemme kasvua arktisesta taloudesta – jonka hallitus on laiminlyönyt kokonaan. Juuri nyt on oikea hetki tiivistää yhteistyötä ja käynnistää isoja hankkeita suomalaisen rakentamisen, meriteknologian ja ympäristöosaamisen voimin.

Neljäs järkihankkeemme on palvelualojen kasvuohjelma, jossa tuottavuutta kasvatetaan määrätietoisella työllä. Esimerkiksi matkailunhallitus on täysin unohtanut.

Viides järkihankkeemme on tehdä Suomesta työllistämisen ja osallisuuden edelläkävijämaa. Tai tehdä se uudelleen. Nuorisotakuu oli näet järjestelmä, jota kopioitiin ympäri Eurooppaa – ja juuri siitä hallitus leikkaa 96 prosenttia. 
Aivan elintärkeää on uudistaa maahanmuuttajien kotouttaminen, tehdä Suomesta maailman paras ja tehokkain kotouttajamaa. On käsittämätöntä, että hallitus hapuilee tässäkin asiassa, eikä ole osannut tehdä suunnitelmaa, jolla maahanmuuttajat ohjataan mukaan työhön Suomen tulevaisuuden hyväksi.

Arvoisa puhemies,

Tämä vuosittainen yhden promillen kärkihankesatsaus on siis vahvasti ylimainostettu.

Jos jalkapallojoukkueesta otetaan 11 pelaajaa ja annetaan takaisin yksi, hallitus nimittää sitä ”maalivahtitoiminnan kärkihankkeeksi”.

Näin ei voi jatkua. Tarjoamme jälleen kerran yhteistyön kättä, jotta kärkihankkeista tulisi järkihankkeita.