Hallitus armahtaa verorikolliset pilkkahinnalla

Eduskuntapuheesta 13.10.

Suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden veronkierto on ansiokkaasti puhuttanut Suomessa viime vuosina. Valtio menettää veronkierron seurauksena useiden miljardien eurojen edestä kallisarvoisia verotuloja.

Osana vuoden 2016 budjettiesitystä hallitus ajaa niin sanottua tehokkaan katumisen järjestelmää Suomeen. Hallitus on markkinoinut järjestelmää vastauksena juuri kotimaisen veronkierron haasteisiin. Kestoltaan vuoden mittaisen määräaikaisen järjestelmän tarkoituksena on, että ilmoittamalla vapaaehtoisesti veronkiertonsa rikollinen välttyisi rikosoikeudellisilta seuraamuksilta. Käytännössä kyse on siis verorikollisten armahduslaista.

Hallituksen esityksen ajoitus kummastuttaa EU-kumppaneitamme.

Hallituksen esitys tehokkaan katumisen järjestelmästä on äärimmäisen epäonnistunut paitsi sisällöltään myös ajoitukseltaan. Sen odotetaan tuottavan noin 1−10 miljoonan euron tulot valtiolle, mikä on pisaran puolikas valtameressä. Samaan aikaan muissa Euroopan maissa vastaavista järjestelmistä ollaan pyrkimässä pois niiden vanhanaikaisuuteen vedoten.

Hallituksen esityksen ajoitus kummastuttaa EU-kumppaneitamme. Kun vuonna 2017 on tarkoitus tulla voimaan eurooppalainen automaattinen tietojenvaihto, haluaa Suomen hallitus vielä viime hetkellä pelastaa rötösherrat pälkähästä. Juuri nyt, kun kiinnijäämisriski on suurin, ollaan Suomessa valmiita mitättömän verotulon vuoksi saamaan armahdus voimaan verorikollisille.

Esitystä on perusteltu hallituksen toimesta muun muassa sillä, että armahdus koskisi vain verorikoksia. Kaikki muu rikollinen toiminta olisi edelleenkin rangaistavaa. Oikeusministeriön asiantuntijat ovat kuitenkin todenneet, että Verohallintoa kiellettäisiin tiedottamasta mahdollisista muista tietoon tulleista rikoksista, jotta verorikollisilla säilyisi jokin syy ilmoittautua viranomaisille. Eli ollakseen tehokas järjestelmän olisi oltava epäeettinen.

Esitys paljastaa hallituksen politiikan takaa ne raharakkaat joiden asialle hallituksen ministerit ovat lähteneet.

Kun hallituksen esityksen tehokkaan katumisen järjestelmästä panee siihen yhteyteen, mitä hallitus on muutoinkin syksyn aikana esittänyt, täytyy kummastella kenen asialla hallitus toimii. Esitys paljastaa hallituksen politiikan takaa ne raharakkaat joiden asialle hallituksen ministerit ovat lähteneet.

Erityinen ihmetys kohdistuu perussuomalaisiin, joiden oppi-isä Veikko Vennamo oli kuuluisa aikomuksistaan rötösherrojen kuriin saattamiseksi. Tämän päivän perussuomalaiset haluavat ottaa rosvot kiinni niin tiukasti, niin tiukkaan halaukseen ja niin tiukkoihin suudelmiin, että he varmasti ovat jatkossa ylimpiä ystäviä.