Hitler ja blondi, Elämänvoima, Rikinkeltainen taivas… Pitkästä aikaa selaan Kansallisteatterin ohjelmistoa vesi kielellä.
Keikkoja: Raoul Björkenheim, Yeboyah. Rakkautta ja anarkiaa -festivaali…
Helsinki hengittää taas.
Toimeentulon äärirajoilla
Kulttuurin syyskausi tuntuu entistäkin erityisemmältä, kun orkesterit ja teatterit esiintyvät ensi kertaa kuukausiin. Klubit avaavat ovensa. Olosuhteet eivät kuitenkaan ole entisellään. Yleisöä on läsnä murto-osa ja järjestelyt poikkeuksellisia.
Tapahtuma-ala on tosissaan, sen aisti viime viikolla eduskuntatalon portailla, kun päättäväiset esiintyjät uhmasivat tuulta ja sadetta. Moni on nyt tekemisen ja toimeentulon rajoilla. Elävä musiikki ja esittävä taide eivät ole päässet käyntiin kannattavasti ensimmäisen korona-aallon jälkeenkään. Lisäksi alalla koetaan, että STM:n ja AVIen linjaukset ovat epäjohdonmukaisia ja toiminta hidasta, kun huomioidaan tapahtumien järjestämisen vaatima aikataulu.
Siksi tänä syksynä on syytä paneutua alan tilanteessa huolella. Mitä julkinen valta voi tehdä? Millaista tukea tarvitaan?
Akuuttia apua tapahtuma-alalle
Kansanedustaja Ilmari Nurminen on nostanut tällä viikolla esiin esityksiä, joita hallituksen pitää ilman muuta viedä eteenpäin.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on tähän mennessä myöntänyt noin 80 miljoonaa euroa korona-kriisirahoitusta kulttuurialalle. Se on jaettu esimerkiksi korona-apurahoina yksittäisille taiteilijoille. Ministeri Annika Saarikon johdolla tavataan alan toimijoita vielä syyskuussa. Siinä yhteydessä on syytä arvioida, millainen tukiesitys on tarpeen tuoda hallituksen käsittelyyn vielä lähiviikkoina.
Kesällä Jiri Kuronen toi Helsingin Sanomissa esiin oikeustajun vastaisen kohtelunsa muusikkona, kun hän kriisitilanteessa ilmoittautui työttömäksi. TE-toimisto oli tehnyt analyysia, onko muusikko käyttänyt aikaansa a) säveltämiseen vai b) instrumenttinsa kanssa treenaamiseen vai c) keikkaharjoitteluun. Nykysääntelyn perusteella näistä vain b:tä saisi tehdä työttömyysetuudella!
Samoja pulmia on myös muilla taidealoilla. Nyt alan ministereiden on syytä tarkistaa työttömyysturvaa niin, että yrittäjä/freelancer/jne olisi oikeutettu Kelan työmarkkinatukeen pelkästään europohjaisen harkinnan perusteella. Tämä on nykytilanteessa kriisitoimi.
Kriisin jälkeen uuteen kasvuun
Tapahtuma-ala ei ilmeisesti ole oikein mahtunut TEM:n jakaman kustannustuen ehtoihin. Jos on näin, olen varma, että ministeri Mika Lintilällä on halua ohjata käyttämättä jääneitä määrärahoja (yhteensä noin 100 miljoonaa) kesän ja syksyn koronatappioiden perusteella.
Kuntien jakama korona-avustus pitäisi olla kaikkein sellaisten saatavilla, joilla on taloudelliseen toimintaan kohdistuneita kuluja.
Korona tasaantuu, arki asettuu, siitä olen varma. Luovien alojen osalta on sitouduttava ensi vuodesta eteenpäin pitkäjänteiseen valmisteluun, jossa huomioidaan luovan talouden kasvupotentiaali (myös kansainvälisesti), sosiaaliturva (osana sotu-uudistusta), työllisyystilanne ja esimerkiksi musiikkialalle mahdollisesti lankeava pysyvä muutos koronakriisin jälkeen.
Tällainen laajakulmaisempi valmistelutyö on syytä saada vireille viimeistään vuodenvaihteessa niin, että konkreettisia aloitteita saadaan 2021 kevään aikana. Luovien alojen merkitys on nähtävä entistä kirkkaammin, elävän ja esittävän ainutlaatuisuus.