Davos 2022: totinen paikka

Thomas Mannin Taikavuori on yksi lempiromaaneistani. Nuori Hans Castorp tulee vierailulle sveitsiläiseen parantolaan, mutta jääkin sinne itse, kuin taian vangitsemana. Kun hän vastentahtoisesti poistuu, useita vuosia on kulunut. Ulkopuolinen maailma on sillä välin ajautunut maailmansotaan.

Maailman talousfoorumi Davosissa on samanlainen taikamaailma, jossa merkkihenkilöt puhuvat vapaudesta tarkkaan vartioituina. Kukaan ei pääse kylään poliisin tarkastuspisteen ohi, jossa mustat autot jonottavat. Kilometrien päähän erottuu audiruuhka alppitiellä.

Audiruuhka alppitiellä. Davos 5 km.

Minulle taika toimi toisin päin: tapasin vuosien edestä maailman johtajia, mutta poistuessani tajusin, että vain kolme päivää oli kulunut.

Ja toisin kuin Taikavuoressa, sota ei jäänyt taikapiirin ulkopuolelle, vaan tunkeutui talouseliitin tajuntaan vastaansanomattomasti. Davosin kylän pääkadulla, Promenadilla, kahviloita ja myymälätiloja oli muutettu eräänlaisiksi pop-up-lähetystöiksi – monikansallisilla suuryrityksillä on omansa, samoin eri valtioilla. Ja isoimmat bileet on järjestänyt Russia House, oligarkkien ja Venäjän johdon paraatipaikka.

Nyt venäläisiä ei ollut kutsuttu. Ja tilassa oli nyt Russian War Crimes House.

Siellä missä venäläismiljonäärit olivat viihdyttäneet vieraitaan kaviaarilla ja kasakkatansseilla, pyöri tuhansien kuvien filmi tapetuista naisista ja lapsista, poltetuista kaupungeista, tuhotusta maasta. Samppanjan sijaan talossa virtasi veri.

Paneeli Ukraine Housessa.

”Kaikki 4300 valokuvaa on todistettu autenttisiksi”, korosti kuraattori Bjorn Geldhof, Kiovaan muuttanut belgialainen. Raaimmat kuvat vain välähtävät seinällä, sillä kauheuteen turtuu, eikä turtumukseen ole varaa.

Samppanjan sijaan talossa virtasi veri.

Olin kutsuttuna paneeliin Ukraine Houseen, jossa hahmottelimme datahallinnon jälleenrakentamista. Oli suuri ilo tavata kolmeenkin kertaan Mykhailo Fedorov, Ukrainan digitaalisesta siirtymästä vastaava ministeri. Kolmikymppinen kaveri kirjoittaa start-up-asenteella uusia lukuja sotahistoriaan: datapuolustus ja somepuolustus tuottavat uskomatonta tulosta. Fedorovin painostuksesta Elon Musk julkaisi Twitterissä kuvan, jossa luvatut sadat StarLink -puhelimet lähtevät sotatantereelle varmistamaan, etteivät yhteydet katkea. Eivätkä ne ole katkenneet.

Lisäksi Ukrainan edistyksellinen Diia-palveluväylä – joka kokoaa kymmeniä henkilötietoja ja viranomaisyhteyksiä älypuhelimeen – toimii täysin sodan keskelläkin. Fedorovin huoli on se, että pakolaisia vastaanottavien maiden järjestelmät eivät pysty hyödyntämään digitaalisia dokumentteja!

Mykhailo Fedorov. Marina Mazzucato. Khashayar Farmanbar, Jens Stoltenberg.

Suomellakin on annettavaa digitaalisessa jälleenrakentamisessa, Fedorov painotti. Myös lasten ja erityisesti tyttöjen ICT-innostamisessa jaamme osaamista. Voisimmekohan joukkorahoittaa Linda Liukkaan loistavien Hello Ruby -kirjojen kääntämisen ukrainaksi?

Suomalaisena ministerinä oli helppo päästä kenen tahansa juttusille, koska Suomi herätti tällä kertaa aivan erityistä huomiota. Nato-kysymys kiinnosti eniten myös Fox- ja NBC-kanavien haastattelijoita. Korostin varautumisen pitkää historiaa. Epämiellyttävät yllätykset idästä eivät ole täysin odottamattomia, siksi huoltovarmuudesta ja verkkojen turvallisuudesta on pidetty huolta vuosikymmenet.

Elitismi on totta. Sitä pitää hyödyntää.

Pedro Sanchez. Denise Johansson, Monika Liikamaa.

Davosia on syytetty elitismistä. Syytös on tietysti täysin aiheellinen. Onhan aivan ainutlaatuista olla kuulemassa, kun euroop palaiset ja amerikkalaiset ministerit, pääministerit, komissaarit, finanssi- ja bisnesmaailman johtohahmot puhuivat suorin sanoin ja toisiaankin haastaen maailman tilasta. Yhtä lailla käytin kymmeniä tilaisuuksia tuputtaakseni heille Suomen kannalta tärkeitä teemoja – toivottavasti tavalla, josta jää jotain mieleen. Elitismiä voi ja pitää hyödyntää.

Totta on sekin, että Davosin väki uskoo lujasti kapitalismin ratkaisevan kapitalismin aiheuttamat ongelmat. Tuntuu kuitenkin, että karu maailmantilanne karsii korkealentoisuutta ja haastaa konkreettisiin toimiin. Nyt ei olla rahan perässä, vaan rauhan.

Moni myös sanoi ääneen, että läntiset demokratiat olivat vaihtaneet vapauden arvonsa halpaan tavaraan – uusi turvallisuus ei voi enää perustua vapaakauppahaaveisiin.

Globalisaatio ei ole vastaus, vaan kysymys.

Globalisaatio ei ole enää vastaus, vaan kysymys. Onko maailma peruuttamattomasti kaksinapaistunut vihamielisiin leireihin – venäläisten lisäksi kiinalaiset olivat vähissä Davosissa – vai onko monenkeskisellä, sopimuksiin ja luottamukseen perustuvalla maailmanjärjestyksellä vielä mahdollisuus?

Onko voimapolitiikalle ja väkivallalle löydettävissä uusia vaihtoehtoja?

Davos 2022: totinen paikka. Toivon toivossa.