2015

Teot

19.4.2015 Esikoinen täyttää 15 vuotta – ja saan kunnian tulla valituksi eduskuntaan 5497 äänellä. Erityisesti ilahduttaa, että saan äänen jokaisesta Uudenmaan kunnasta. Vaalitulos murehduttaa, maanantain Aamu-TV:ssä ennakoin ”patamustaa hallitusta” ja toivon SDP:n uudistuvan oppositiossa.

Viikkohan siinä meni. 26.4. https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002819139.html

27.5. analysoin Sipilän hallituksen ohjelmaa Lapin Kansassa.

Eduskuntakauden ensimmäinen puhe 2.6. 2015. Sittemmin puheenvuoroja kertyi yli 500.

https://timoharakka.blogspot.com/2015/06/neitsytpuheet-eduskunnassa.html?spref=fb&fbclid=IwAR17crS6fKSL8mcClLgh9zufLk9PoiPdo0ZDUE9f2J2mrco9GxqnIUrr4qc

Tuota pikaa syyllistyin majesteettirikokseen kysymällä, mitä pääministeri tarkalleen omistaa. Sipilä tuohtui kovasti, kun hänen kapitalisaatiosopimustaan alettiin ruotia. Tosiasia on, että vakuutuskuoret ovat varakkaan väen verosuunnittelukeino. Omaisuuden osto- ja myyntitapahtumista ei makseta veroa kuten suorissa sijoituksissa, eikä edes tuloutuksessa, jos se alittaa sijoitetun pääoman määrän. Pankit ottavat mielellään korkeina hoitokustannuksina verohyödyn itselleen.

https://yle.fi/uutiset/3-8082734

11.7. Kreikan uusi lainapaketti hallitsi kesää 2015. Kesken heinäkuun kokoonnuimme Suuressa valiokunnassa evästämään hallitusta EU-huippukokoukseen, jossa Suomi – täysin perinteisestä linjasta poiketen – oli valmis sulkemaan Kreikan euroalueen ulkopuolelle, seurauksista piittaamatta. Tässä näkyi perussuomalaisten vaarallinen vaikutus. Mahtoi eurointoilija Alexander Stubbista tuntua oudolta joutua hajottamaan EU:ta. Yhtä outoa on, että Stubb ei muistelmissaan mainitse sanaakaan tästä eriskummallisesta episodista.

Kävi kuten saattoi odottaa: Suomi pantiin ruotuun. Farssi oli valmis, kun Suuri valiokunta määrättiin uuteen kokoukseen sunnuntaina peruuttamaan Suomen vaatimus Kreikan euroerosta.

Ei siinä vielä kaikki. Kansalaisilla oli oikeus tietää Suomen hallituksen sekoilusta ja takinkäännöistä – mutta eduskunnan jäseniä sitoi vaiteliaisuusvelvollisuus, jolla suojataan Suomen tavoitteita kesken neuvottelun. Hallitus ei kuitenkaan purkanut vaiteliaisuutta neuvottelun jälkeenkään, joten en voinut esittää julkisuuteen tietoa Sipilän ja Stubbin toilailuista. Journalistina tiedän, että kun tilanne on päällä, kiinnostus on kuuma, mutta jo muutama päivä myöhemmin – kun suukapula vihdoin poistettiin – asia on unohtunut ja keskustelu jää käymättä. Mielestäni hallitus toimi asiassa mielivaltaisesti, ja tein kantelun oikeuskanslerille. Tiesin häviäväni, mutta toivoin, että se hiukan hillitsisi ylimielisen hallituksen toimintaa. Ja on se sivistyneen parlamentarismin ohjenuora seuraavallekin hallitukselle.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kansanedustaja-penaa-kreikka-paatoksia-julkisiksi-onko-hallitus-toiminut-lainmukaisesti/5228940?fbclid=IwAR24j1o-tHlACzM1tXgOnxPodPzSuD6zTd1NikUP2iaWoNqc16kBP_D-cF0#.Vafng-zSSAk.facebook

12.11.2015 – Verosuunnittelua vastaan tarvitaan Lex Sipilä ja Lex Toivakka

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002865865.html

26.11. Valtiovarainvaliokunnan varajäsenenä ja ryhmän verovastaavana pääsin heti linjaamaan SDP:n ensimmäistä vaihtoehtobudjettia. Uudistuminen näkyi ehkä selvimmin Ville Skinnarin kanssa laatimassamme yrittäjyysohjelmassa.

30.12.

https://yle.fi/uutiset/3-8560361