Tasaisempi taakanjako auttaisi talouskasvua

JOS myös varakkaat halutaan mukaan talkoisiin, varakkuutta on verotettava lisää. Hallitusohjelma ei näin tee. Kyse on tahdosta ja tasa-arvosta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ”väläytti” pääomaveron korottamista tämän päivän Helsingin SanomissaSDP esitti ennen vaaleja, että eläkeläisiin ja lapsiperheisiin kohdistuvien leikkausten sijasta korkeimpien pääomatulojen verotus nostetaan 33 prosentista 35 prosenttiin.

Kaima, jos enää muistat köyhiä, niin älä ota heiltä, joiden on pakko maksaa, vaan ota heiltä, joilla on varaa maksaa.

Varakkuutta verotetaan EU-keskiarvoa vähemmän

Porvarihallitus ei ole esittänyt yhtään uutta keinoa, jolla varakas väki osallistuisi talouden sopeutuksiin. Sen sijaan perintöjen verotusta alennetaan lisää 40 miljoonaaa ja uusi yrittäjävähennys syö valtion varoja 130 miljoonalla eurolla.

Se on tulonsiirto tarvitsevilta niille, jotka eivät tarvitse.

 

Tilastovertailun mukaan Suomi verottaa pääomia selvästi hellemmin kuin muut Euroopan maat. Jotta pääsisimme edes EU:n keskiarvoon, hallitus voisi lisätä varakkuuden verottamista peräti 5,5 miljardilla eurolla – sen sijaan, että kansakunnan tulevaisuus vaarannetaan varhaiskasvatuksen ja koulutuksen jättileikkauksilla.

Tasaisempi taakanjako edistää talouskasvua
Varakkuus ja yrittäminen eivät ole sama asia, kuten hallitus väittää. Esimerkiksi kalleimpien kiinteistöjen veronkorotus ei vie euroakaan yrittäjyydeltä, jota SDP tahtoo edistää voimakkaasti.

“Nykyisellään hallituksen ohjelma lisää tuloeroja merkittävästi. Sekä leikkaukset että tuloerojen kasvu heikentävät talouskasvua. Siksi tasaisempi taakanjako edistäisi suoraan myös kasvua ja työllisyyttä.